News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Corona op jouw werk

Als werknemer heb je misschien vragen over jouw werk en het coronavirus. Een paar zaken op een rijtje:
 

Wat kun je zelf doen?
Bekijk voor de meest actuele adviezen de site van het RIVM
De belangrijkste adviezen:

  • Houd anderhalve meter afstand van elkaar. 
  • Was je handen grondig en regelmatig.
  • Hoesten en niezen? Altijd in de binnenkant van je elleboog. Nooit in je hand of in de lucht.
  • Gebruik alleen papieren zakdoekjes en gooi die weg na 1 maal gebruik.
  • Geen handen schudden.

 

Je werkgever heeft minder werk en doet een beroep op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Wat houdt dat in?
Per direct is het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) van kracht. Deze tijdelijke noodmaatregel vervangt de regeling voor werktijdverkorting. Als je werkgever een beroep doet op dit noodfonds, heeft dit geen gevolgen voor jouw inkomen. De overheid garandeert je werkgever namelijk een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90%. De hoogte is afhankelijk van het verwachte verlies aan omzet. De rest vult je werkgever aan. Je houdt dus je volledige salaris. Je verspeelt ook geen WW-rechten, zoals wel het geval was bij de regeling voor werktijdverkorting.
 Als je werkgever in de afgelopen periode werktijdverkorting heeft aangevraagd en gekregen, dan geldt deze regeling tot de periode afloopt. Bij verlenging geldt de nieuwe regeling. Jij hoeft geen actie te ondernemen of een uitkering aan te vragen.

Geen vitaal beroep en nu?
Als jouw beroep niet in de lijst van vitale beroepen staat die de overheid heeft opgesteld, dan kunnen je kinderen sinds maandag 16 maart niet meer terecht op de opvang of op school. Alleen als beide ouders een vitaal beroep hebben, kunnen kinderen naar de opvang of school. 
Kan je geen oppas regelen en niet thuiswerken, bijvoorbeeld door de aard van je werk? Bespreek dit met je werkgever. Mogelijk kan je de eerste tijd gebruik maken van het calamiteitenverlof. Dit verlof kan je namelijk gebruiken voor spoedeisende, onvoorziene en bijzondere persoonlijke omstandigheden. Je werkgever betaalt het salaris door tijdens dit verlof. 

Tot slot: Het coronavirus is erg besmettelijk. Als je besmet bent is het belangrijk dit aan je werkgever te vertellen. Je werkgever is namelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met de vakbond: 
FNV of CNV Vakmensen. Bij het Meldpunt Corona kun je zaken kwijt die te maken hebben met corona en werkomstandigheden. Let op: dit meldpunt is er zowel voor leden als niet-leden.