News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Hard werken? Hard sporten!

Als je de hele dag lichamelijk werk verricht, dan hoef je nooit naar de sportschool. Toch? Nou, was het maar zo’n feest. Bij zwaar fysiek werk heeft je lichaam niet de gelegenheid om te herstellen. Daarom moet je het onderhouden door - juist ja - te sporten.

Bewegen is goed voor je, maar als je veel beweegt op je werk is dat helaas geen garantie voor een gezond lichaam. Dat blijkt uit onderzoek van  VUmc onder 200.000 werknemers. Volgens dit onderzoek zitten mensen met zwaar werk in hun vrije tijd vaker op de bank dan kantoormedewerkers. Na een dag zwaar werken hebben ze dat wel verdiend, vinden ze. Die gedachte leidt ertoe dat mensen met zware beroepen gemiddeld genomen te weinig aan sport doen.

Waarom leidt een fysiek beroep niet automatisch tot een goede gezondheid? In een zwaar ben je vaak 8 uur per dag en 5 dagen in de week lichamelijk bezig. Binnen je werk kun je nauwelijks zelf bepalen op welke moment je een rustpauze inlast. Bij sporten is dat anders. Sporten duurt minder lang en is intensiever, daardoor word je fit en sterk. Als je lichaam een pauze nodig heeft, dan kan je tijdens het sporten zelf besluiten die in te lassen.

Je conditie verbetert nauwelijks door fysiek werk. Integendeel. Zwaar fysiek werk is helemaal niet goed voor je lichaam. Vaak zit of sta je in een ongemakkelijke houding en is er sprake van langaanhoudende inspanning. Hierdoor worden je hart- en bloedvaten belast. En niet zomaar een half uur, nee, de hele dag. Je lichaam heeft nauwelijks gelegenheid om te herstellen. Die continue inspanning veroorzaakt stress op je lichaam. Je kunt dit ondervangen door juist wel te gaan sporten. Met sporten verbeter je je conditie en train je meerdere spiergroepen. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk. Tijdens het werk belast je namelijk steeds dezelfde spieren.

Samengevat: Hoe blijf je in conditie met zwaar lichamelijk werk?

1. Sport: Je gebruikt meerdere spieren, waardoor je hele lichaam sterker wordt. Sporten is ook een moment om even te ontspannen. Denk ook eens aan yoga, hiermee verminder je stress, slaap je beter en verbeter je je balans en flexibiliteit.

2. Voorkom repeterend werk: Als je kunt variëren in je werk, dan voorkom je overbelasting. Bij repeterend werk maak je dag in, dag uit dezelfde beweging waardoor je kans loopt op blessures.

3. Luister naar je lichaam: Pak je rust als vermoeid bent. Zit je er doorheen, lichamelijk of mentaal, bespreek dit dan met je leidinggevende en probeer naar een oplossing te zoeken. Zo voorkom je dat je langdurig uitgeschakeld raakt.