News Created with Sketch. Geplaatst op:
03-08-2020
.

Online cursus: Brainstormen

Johan Cruijff sprak de legendarische woorden “Je gaat het pas zien, als je het door hebt”. Kijk op een nieuwe, frisse manier, durf risico te nemen en zie andere mogelijkheden. Brainstormen helpt daarbij. Maar wat is brainstormen eigenlijk? De Dikke van Dale omschrijft het als “een probleem van alle kanten bespreken”. Tja, dat klinkt logisch, maar hoe doe je dat?

De online cursus Brainstormen laat heel praktisch de stappen zien waarmee je tot een goede brainstormsessie komt. Dit is waardevol voor jezelf, maar ook voor de onderneming. Het biedt kansen en helpt openheid te vergroten. Openheid is onmisbaar om als onderneming in beweging te blijven.
Voor ons is brainstormen snel en onbelemmerd spuien van alle mogelijke ideeën of oplossingen voor een probleem of om een visie te ontwikkelen. Daarbij haal je kwaliteit uit kwantiteit. Liever te veel nieuwe ideeën dan te weinig. Je kunt alleen brainstormen, in kleine groepen van 2 tot 5 personen of in grotere groepen. 

Voorbereiding
De voorbereiding is heel belangrijk om tot een succesvol resultaat te komen. Een groot deel van de voorbereiding zit hem in het formuleren van een goede vraagstelling. Deze moet kort, krachtig, concreet, uitdagend en zonder vaktaal zijn. Wordt er geen scherpe vraagstelling geformuleerd, dan kan een brainstormsessie al gauw vastlopen. 
Daarnaast is het belangrijk vooraf goed te bedenken wie je uitnodigt. Te veel mensen is niet nodig. Het kan handig zijn een collega van een andere afdeling daarbij te betrekken. De ervaring leert dat 6 of meer personen al een grote groep is en dat een kleinere groep uit 2 tot en met 5 personen vaak net zo effectief werkt. 

Gevarieerde omgeving
Bedenk ook dat je omgeving van invloed is op je gedachten. Zorg voor een gevarieerde omgeving, hang inspirerende foto’s of teksten op, ga er even tussenuit of las pauzes in zodat je voor een wandeling naar buiten kunt gaan.
Hoe meer ideeën, hoe beter. Schrijf alles zonder oordeel op. Er is geen goed en geen fout, niets is gek. Het is heel normaal dat er van de 100 ideeën er maar 4 echt bruikbaar zijn.

Gelijkwaardigheid in de groep is belangrijk zodat iedereen zich vrij voelt alle ideeën ongeremd te uiten. 
De brainstormtechniek met de ‘6 denkhoeden’ helpt je om vanuit meerdere invalshoeken naar de vraagstelling te kijken. Ook het zogenaamde Morfologisch schema wordt in de cursus toegelicht. Hiermee kun je de kwantiteit van de brainstorm verhogen.

Inspiratie
Na het brainstormen bedank je iedereen voor hun bijdrage en geef je hen nog de mogelijkheid ingevingen achteraf alsnog in te dienen. Vaak krijg je achteraf inspiratie, zo blijkt. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, of bij het nemen van een warme douche.
Bedenk dat het nawerk best veel tijd kost. Streef ernaar dit binnen 14 dagen af te ronden. Alle ideeën sorteren, groeperen, evalueren en afwegen om tot een uiteindelijk resultaat te komen. Dit zal je absoluut verder helpen met het nemen van de volgende stappen in antwoord op jouw vraagstelling.

PRAKTISCHE GEGEVENS EN AANMELDEN:
  • Kosten: gratis voor medewerkers uit de branche
  • Studieduur: De cursus Brainstormen duurt ongeveer 1 uur. De online cursus sluit af met een eindtoets van 14 meerkeuzevragen.
  • Aanmelden: via de link
  • Certificaat: Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit kun je op LinkedIn plaatsen of aan je werkgever doorsturen voor in je personeelsdossier. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien.