News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vraag en antwoord: Naar de dokter

Kan je in deze tijd nog wel gewoon naar de dokter? Ook met een ogenschijnlijk lichte klacht? Schaven aan jouw Toekomst geeft antwoord op de belangrijkste vragen over het doktersbezoek.

Waarom is het zo moeilijk om een afspraak bij de huisarts te krijgen?
Het besmettingsgevaar voor de huisarts en andere patiënten is hoog. In de huisartsenpraktijk wordt, naast andere maatregelen, de 1,5 meter afstand streng gehanteerd. Mensen die bij de huisarts komen zijn tenslotte kwetsbaar. Daardoor is er minder ruimte en zijn er minder fysieke spreekuren.

Met de inzet van moderne technologie proberen huisartsen toch zoveel mogelijk hun patiënten te blijven zien. Dat doen ze naast het reguliere spreekuur met e-consults (vragen via e-mail) en videobellen.

Bel je huisarts altijd als je je zorgen maakt over je gezondheid. Dat geldt zeker ook voor psychische klachten. Ga alleen naar de praktijk als je een afspraak hebt en kijk op de website van je huisarts voor aanvullende maatregelen.

Ik twijfel of mijn klacht ernstig genoeg is om een afspraak bij de dokter te maken.

De assistente kan prima beoordelen of je huisarts tijd heeft voor jouw vraag. Als je onder normale omstandigheden je huisarts zou raadplegen, doe dat dan nu ook. Op Thuisarts.nl kun meer informatie vinden over jouw klachten. Pas wel op dat je geen voorbarige conclusies trekt op basis van deze info. Houden je klachten aan of verergeren ze, maak dan zo snel mogelijk een afspraak.

Mijn afspraak in het ziekenhuis gaat niet door. Wat nu?

Het is vervelend als je moet wachten voor je van je klachten bent verlost. Je gaat tenslotte niet voor je lol naar het ziekenhuis. Gelukkig worden afspraken rond ernstige aandoeningen zelden uitgesteld.

Maak je je zorgen over het uitstel van je behandeling, bespreek dit dan met je huisarts. Kan deze je niet geruststellen, neem dan contact op met je verzekeraar en vraag om zorgbemiddeling. Je verzekeraar gaat dan op zoek naar een ziekenhuis waar je wel kan worden geholpen. Houd er wel rekening mee dat dat buiten je eigen regio kan zijn of zelfs buiten je provincie.