News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo houd je goede voornemens vol

Misschien heb je nu alweer spijt dat je je hebt voorgenomen meer te gaan sporten of te stoppen met drinken. Wat kun je doen om je einddoel toch te halen? We zetten 3 methoden  op een rijtje.

Positief denken

Verbied jezelf niets, maar omschrijf je goede voornemen positief. Zeg dus niet dat je niet meer mag snoepen, maar neem jezelf voor om gezonde tussendoortjes te eten. En verbied jezelf niet om te drinken, maar neem jezelf voor om meer thee en vruchtensap te drinken. En houd moed! Als je op een moment van zwakte een zak M&M’s leeg eet, is niet alles meteen verloren. Daarna ga je gewoon verder waar je gebleven was.

De Kaizen methode

Deze Japanse methode betekent letterlijk: veranderen naar beter. Ze is erop gebaseerd dat  hersenen verandering eng vinden. Als je acuut stopt met roken, gaan je hersenen in de weerstand en proberen ze je goede bedoelingen te saboteren. Op wonderbaarlijke wijze dwalen je gedachten de hele dag af naar een sigaret. Met de Kaizen methode ga je stapje voor stapje op je doel af.

Hoe doe je het? Schrijf op wat je wilt bereiken en bedenk met welke kleine stapjes je daar kunt komen. Gezond eten? Begin met 1 keer per week een gezond ontbijt. Spierballen kweken? Druk je elke dag na het opstaan 1 keer op. Minder koffie drinken? Laat van elk kopje het laatste slokje staan. Ben je daaraan gewend, zet dan een volgende stap.

De SMART methode

De SMART methode staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Hoe duidelijker de afspraken met jezelf zijn, hoe beter je volhoudt. Hoe pas je dat toe op een goed voornemen als afvallen?

  • Specifiek: Zeg niet dat je wilt afvallen, maar benoem het precieze aantal kilo’s.
  • Meetbaar: Noteer je startgewicht en je streefgewicht.
  • Acceptabel: Vraag je af of de offers die je moet maken acceptabel zijn? Kun je ermee leven als je de komende maanden alleen maar sla mag eten? Kies een manier die bij je past.
  • Realistisch: Het is niet realistisch om in een maand 30 kilo af te vallen. Vraag hulp van een deskundige en bekijk ook wat de achterliggende oorzaak is van jouw gedrag.
  • Tijdgebonden: Noteer de startdatum en de periode die je eraan wilt besteden?
     

Schrijf alles op en hang dit briefje als een reminder op de koelkast.