Risico Inventarisatie & Evaluatie

Een hulpmiddel om veilig te kunnen werken is een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) van het bedrijf. Met een RI&E zet je werkgever de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van jouw werk op een rij. Zo kunnen ze gericht worden aangepakt. Een RI&E bestaat uit 2 delen: een lijst met alle risico’s in het bedrijf én een plan voor het oplossen ervan. 

Een RI&E is niet ingewikkeld. Je werkgever kan gemakkelijk zelf een RI&E opstellen. Als hij hulp nodig heeft, dan kan hij daarvoor terecht bij Koninklijke CBM, branchevereniging voor Meubelindustrie en Interieurbouw. Voor leden van CBM is ondersteuning bij de RI&E gratis. Meer info via: info@cbm.nl en 023 - 515 88 00. Op de website van de FNV lees je meer over de rechten en plichten van jou en je werkgever.

RI&E

Wat kun jij doen?

  1. Meedenken en meedoen 
    In de Arbowet staat dat werkgever en werknemers samen moeten werken bij de uitvoering van het arbobeleid. Het is ook voor jou belangrijk dat er afspraken en regels zijn over veilig en gezond werken. Je kunt een goede bijdrage leveren aan het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak. Jij hebt tenslotte dagelijks met eventuele risico’s te maken en je weet wat er op de werkvloer speelt. Zo kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken die goed passen in de dagelijkse praktijk. Waarschijnlijk hebben jij en je collega’s ook goede ideeën voor verbeteringen.
  2. Werk veilig en gezond
    Je hebt de plicht om zoveel mogelijk gevaarlijk werk te voorkomen. Dus breng jezelf of anderen niet in gevaar: houd je aan de veiligheidsregels, volg instructies op en gebruik de beschikbaar gestelde beschermingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld oordoppen) op de juiste manier.
  3. Meld onveilige of ongezonde situaties 
    Ondanks dat iedereen zijn best doet om veilig en gezond te werken, kan er toch een onveilige of ongezonde situatie ontstaan. Het is belangrijk dat je dit soort situaties en (bijna-)ongelukken meldt. Dat kan je doen bij je leidinggevende, de preventiemedewerker of je collega.
  4. Spreek elkaar aan 
    Veilig en gezond werken gaat iedereen aan. Spreek je collega erop aan als hij of zij bijvoorbeeld geen oordoppen draagt als dat wel moet. Of als je collega uren achter elkaar achter de computer zit te werken zonder te pauzeren. Elkaar aanspreken kan best lastig zijn. Herken je dat? Probeer het onderwerp veilig en gezond werken dan op de agenda te krijgen van het werkoverleg. Zo kan iedereen knelpunten inbrengen. Samen kunnen jullie dan naar praktische oplossingen zoeken.

 

CURSUSSEN
ECM biedt meerdere cursussen aan op het gebied van arbeidsomstandigheden.

  1. Training Preventiemedewerker (voor deze cursus kun je subsidie aanvragen via de ECM scholingssubsidieregeling)
  2. Bedrijfshulpverlening (BHV)
  3. VCA via e-learning

 

Als je vragen hebt over dit onderwerp of als je hulp nodig hebt van Jouw Toekomst Adviseur,
laat dat dan weten via info@schavenaanjouwtoekomst.nl of 023 - 515 88 80.