News Created with Sketch. Geplaatst op:
12-02-2020
.

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook zo als het om geld gaat. Sietske Kootstra is een van de Jouw Toekomst Adviseurs. Zij vertelt wat je kunt doen om financieel gezond te blijven.

Wanneer is er sprake van geldzorgen?

Sietske: “Bijvoorbeeld als je de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen en je hierdoor betalingsachterstanden krijgt. Maar ook als je moeilijk rond kunt komen en je je nooit eens iets extra’s kunt veroorloven. Als je piekert over jouw financiële situatie dan kun je rustig zeggen dat je geldzorgen hebt. Dan kan het ook stress of zelfs ziekte veroorzaken. Hoewel dit een privé aangelegenheid lijkt, is het toch raadzaam om hierover te praten met je werkgever. Geldzorgen kunnen namelijk leiden tot concentratie- en productieverlies. Ook kun je ziek worden en uitvallen.”

Wat kan je doen om geldzorgen te voorkomen?

“Het Nibud hanteert vier vuistregels: check, plan, spaar en bewaar. Je bent al een heel eind als je weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Check je bankrekening regelmatig en maak jaarlijks een planning van je inkomsten en uitgaven. Door 10% van je netto maandinkomen te sparen, bouw je een buffer op voor onvoorziene gebeurtenissen. Tot slot is het goed om een geordende administratie bij te houden. Je kunt veel informatie vinden op talloze apps en websites. Op dit portaal worden al veel belangrijke links genoemd. Wijzeringeldzaken.nl en nibud.nl bieden ook veel nuttige informatie over het voorkomen van financiële problemen. En op geldfit.nl kun je een test doen die je inzicht geeft in de mogelijkheden binnen jouw gemeente.”

Wat kan jij als Jouw Toekomst Adviseur betekenen?

“Ik ben geen budgetcoach, maar ik kan er wel voor zorgen dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Zo bieden we programma’s aan voor werknemers: trainingen, e-learning en individuele trajecten. Maar het belangrijkste is dat werknemer en werkgever met elkaar in gesprek gaan. Wij gaan bij bedrijven langs om dat onderwerp op tafel te krijgen. Als je op tijd het gesprek aangaat, kun je grotere problemen voorkomen.

Wat is jouw Gouden tip?

“Werk aan je buffer. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je berekenen hoeveel spaargeld je zou moeten hebben om een grote gebeurtenis te ondervangen. Hoeveel dat is, verschilt per persoon.”

Waar heb jij pas nog veel geld aan uitgegeven?

“Aan een nieuw bed. Dat bed ligt heel goed, dat is goed voor mijn nachtrust. Dat is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Daar ben ik elke dag weer blij mee.”