News Created with Sketch. Geplaatst op:
29-02-2020
.

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Als Jouw Toekomst Adviseur maakt Robert Soeterboek zich er sterk voor dat werknemers in de meubelindustrie gezond hun pensioen halen. Wat kun jij doen om de laatste jaren van je werkende leven lichamelijk en geestelijk fit te blijven en bovenal plezier in je werk te houden?

Waarom vind jij dit zo’n belangrijk onderwerp?

Robert: “Ik heb een achtergrond in de bouw. Daar haalt 55% van de werknemers zijn pensioen niet op een gezonde manier. Ik ken mensen die helemaal versleten zijn. De meubelindustrie en interieurbouw is misschien iets minder zwaar, maar ook dat werk kan een aanslag op je lichaam en geest zijn. Vergeet niet dat je na je pensioen ook nog een leven hebt. En ook tijdens je werkende leven is het zaak je goed te voelen. Dat is een taak van de werkgever, maar als werknemer ben je daar zelf ook verantwoordelijk voor.”

Wat kan je doen?

“Om te beginnen is een gezonde levensstijl belangrijk. Sporten hoort daarbij. In deze branche ben je weliswaar de hele dag fysiek bezig, maar tijdens je werk maak je de hele dag dezelfde bewegingen. Van sporten wordt je lichaam sterker. Bij een zwaar beroep is een gezonde levensstijl overigens niet altijd afdoende. Je kunt maar tot een bepaalde leeftijd zwaar lichamelijk werk doen. Mensen werken vaak te lang door. Het is verstandig om op tijd na te denken over hoe je je carrière vorm kunt geven. Daarvoor oriënteer je je bijtijds op bij- en omscholing. De Jouw Toekomst Adviseurs kunnen daarbij helpen.”

Is eerder met pensioen gaan een goede keus?

“Binnen de meubelbranche kun je vanaf je 58e gebruik maken van de 80-90-100-regeling. Je kunt met onbetaald verlof minder dagen gaan werken. Het pensioenfonds compenseert dan een deel van je pensioenpremie. Er wordt nagedacht over regelingen waarmee je eerder met pensioen kunt als je zwaar werk doet. Je kunt daarop wachten, maar beter is het ervoor te zorgen dat je je werk fysiek en mentaal aankunt en dat je het leuk blijft vinden.”

Wat is jouw gouden tip?

“Wees je bewust van lichaam en geest en wees goed voorbereid op je toekomst. Kijk op de pagina’s Vakkennis op dit portaal voor meer tips. En schakel een Jouw Toekomst Adviseur in als je hulp nodig hebt.”

Wat doe jij zelf om plezier in je werk te houden?

“Ik ben van nature enthousiast. Sinds ik Jouw Toekomst Adviseur ben, leef ik wel wat bewuster en let ik beter op mijn voeding. Verder zorg ik ervoor dat ik leuke dingen doe in mijn vrije tijd. Ik zit in een band, daar krijg ik veel energie van. En ik heb een eigen groentetuin. Tuinieren is een gezonde bezigheid en we eten nu altijd verse en onbespoten groenten.”