News Created with Sketch. Geplaatst op:
02-09-2020
.

Je kunt dit!

De coronacrisis heeft ons al een paar maanden in de greep. Hoofdredacteur Allard Moolenaars blikt terug op de voorbije periode en deelt een virtueel schouderklopje uit.

De coronacrisis heeft de afgelopen tijd veel veranderd in onze levens. Op het werk en privé. Je moest ineens thuiswerken. Je kinderen les geven en in de gaten houden, terwijl je ook je eigen opdrachten moest afmaken. Je kon ineens niet meer bij je ouders op bezoek en zij mochten niet bij jou oppassen. Je mocht zelfs niet voor ze zorgen.

Op je werk golden ineens andere regels. Je moest alleen of gescheiden lunchen. En mocht je nou nog samenwerken? Samen tillen? Samen in een busje? Kuchscherm erbij en mondkapje op? En ja, veel je handen wassen en afstand houden.

Het hele leven moest ineens even - tijdelijk of voor hoe lang eigenlijk? - anders gereorganiseerd worden. Het begin was heel vreemd. Het leven leek stil te liggen. Dat gaf ergens ook weer rust. De agenda was tenslotte leeg. Maar het gaf ook weer onrust. Met het hele gezin thuis wil of moet je ook ergens ruimte hebben voor jezelf.

Met wringen, worstelen, passen en meten en misschien wat meer zuchten (en voor mij mediteren) is er een nieuwe balans ontstaan. Maar als je het eindelijk op orde hebt, veranderen de regels weer. Het maatschappelijk leven komt iets meer op gang: je mag weer met wat mensen samen komen. Kinderen mogen weer naar school. Kun je weer samen sporten? Mag je weer bij je ouders op bezoek? Het passen en meten begint weer opnieuw. Je moet weer met een nieuwe situatie omgaan.

En het lijkt erop dat we er voorlopig nog niet zijn. De coronaregels zijn net weer bijgesteld. Voorlopig moeten we ons ook nog aan de bestaande regels houden: Afstand, afstand en was je handen. Mondkapje op of af? En misschien komt er nog wel een tweede golf.

Normaal gesproken gaan we verandering liever uit de weg en kiezen misschien liever de weg van de minste weerstand. Maar nu mag je ook trots op jezelf zijn. Je hebt laten zien dat je met al die veranderingen kunt omgaan. Je hebt je aangepast. Je hebt je ontwikkeld en hebt groei laten zien. De een doet dat snel en de ander heeft wat meer tijd nodig. Maar iedereen heeft laten zien mee te kunnen bewegen en een periode van crisis aan te kunnen.

Vertaal deze ervaring eens naar je professionele carrière. Misschien komt er binnen je werk weer eens iets op je pad dat wat van je aanpassingsvermogen vraagt. Of is er een vaardigheid waar je zelf  aan wilt werken? Nu weet je dat je dat kunt! Alleen of met wat hulp van anderen. Jij kunt dit!

Beetje hulp nodig? Misschien heb je wat aan een van deze cursussen.