News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Lachend je werkdag door

Een peuter lacht 300 keer per dag, als volwassene doen we dit nog maar 15 keer per dag. We nemen het leven serieus en vergeten hierbij soms de lach. Wat doet vriendelijkheid, een glimlach of een uitbundige lachbui met ons? Wat heeft het met verbinding, creativiteit en zelfs onze gezondheid te maken? Waar is lachen goed voor en hoe werkt dit op de werkvloer? We vroegen het lachcoach Harriët van Ellen.

Wat doet een lachcoach?

‘Als lachcoach geef ik workshops aan individuen, bedrijven en op feestjes. Door samen te lachen ontstaat er verbinding in de groep, het creatieve deel van je hersenen wordt geactiveerd. Dit brengt je op nieuwe ideeën. Daarnaast bied ik individuele coaching waarbij ik zowel lachtherapie als andere methodieken gebruik.

Lachen is de kortste verbinding tussen mensen en naar je hart. Je stelt je kwetsbaar op, opent je houding, staat open voor contact en ontspant je spieren. Lachen maakt je kwetsbaar en heeft een positief effect op je psychische gezondheid. Je wordt weer een beetje kind en speels. Als we ouder worden leren we minder speels te zijn. Gedrag wordt afgeremd en je moet je ineens aan regels houden. Vanaf die periode moet je ook inschatten of het gepast is om te lachen: je kijkt naar elkaar en beoordeelt hoe iemand lacht, bijvoorbeeld met een hinnikende of knorrende lach. Kortom, hoe ouder we worden hoe meer normen er ontstaan over ons gedrag. Het remt de spontaniteit en speelsheid.

De lachworkshops die ik geef hebben als doel te verbinden. Bij aanvang van iedere workshop vertel ik dat meedoen vrijwillig is. De eerste tien minuten gaan over comfortzone: mensen gaan naar elkaar kijken, zichzelf en anderen beoordelen. Ieder stapje dat je zet is een overwinning. Dus hoe je het ook doet, je doet het altijd goed.’

Wat zijn de voordelen van lachen op je werk?

‘Het vergroot je zelfvertrouwen maar het is ook een soort cardio-workout. Tijdens het lachen gebruik je alle spieren in je romp, dus ook je armen en benen. Door het ademen neem je meer zuurstof op. Deze zuurstof gaat via je bloed naar je hersenen. Hierdoor werken je hersenen beter. Je bent creatiever en voelt je beter. Deze verhoogde bloedcirculatie biedt ook voordelen voor de spijsvertering en het lymfestelsel. Positiviteit, vrolijkheid en (glim)lachen kun je zien als een antistressmiddel. Als je lacht, gebruik je andere gezichtsspierenen je gezichtsspanning verandert. Je lichaam maakt dan automatisch endorfine aan, daardoor vermindert het stresshormoon. Gelukshormonen als endorfine, zijn gezond voor je lijf. Ze verlagen namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit is ook wat je voelt tijdens een lachworkshop. Je wordt enthousiast en bent daardoor ontspannen. Het stresshormoon wordt minder actief. Dit is een fantastisch automatisch systeem dat je zelf aan en uit kunt zetten en beïnvloeden.

Daarnaast kan lachen (geluksgevoelens) als pijnstilling worden gebruikt. Pijn is een emotie en als je lacht voel je minder pijn omdat het brein maar 1 emotie tegelijk kan voelen. Het neemt de pijn niet weg, maar helpt om de intensiteit van de pijn verminderen. Dit komt doordat we bij pijn onze spieren aanspannen en bij lachen ontspannen we de spieren juist.

Probeer dit eens uit: als jij (glim)lacht naar een ander, kan de ander niets anders doen dan ook lachen. Als je op straat loopt en je geeft iemand een glimlach, dan geef je iemand een positief gevoel mee. Op de werkvloer werkt dit net zo. Dit zijn onze spiegelneuronen. Deze activeer je doordat je naar iemand lacht en deze hierdoor als reactie teruglacht. Met deze spiegelneuronen kan je de werksfeer dus over en weer positief beïnvloeden. Dit werkt ook in negatieve zin: als je op het werk komt met een chagrijnig gevoel, dan heeft dat effect op de werksfeer. Wees je daarom bewust van wat je uitstraalt. Als je functioneert in een groep is iedere inbreng van belang voor de sfeer en productiviteit. Lachen is van belang voor de verbinding en onderlinge veiligheid. Als er verbinding is dan heb je meer voor elkaar over en loop je een stapje harder. Dit kan positief werken op de productiviteit, werksfeer en creativiteit. En daar heeft zowel de werknemer als werkgever baat bij.

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat lachen niet hetzelfde is als humor. Lachen mag nooit ten koste gaan van iemand. Het gaat om verbinding en niet om uitsluiting. Grappen moeten niet over iemand gaan. Ik heb het in mijn werk over lachen zonder grappen: elkaar met een lach begroeten, een glimlach geven, oog hebben voor elkaar of elkaar veel plezier wensen.’

Heb je een aantal tips voor de werknemers in de meubelindustrie? Tip 1:

Begin je dag goed! Kijk ’s ochtends in de spiegel en glimlach naar jezelf. Je begint de dag positief en hebt al een positieve intentie neergezet. Zeg iets positiefs tegen jezelf: we maken er een topdag van of leuk om je te zien.

Tip 2:

Een activiteit waar je tegenop ziet? Zet een glimlach op je gezicht. Dit helpt je te ontspannen.

Tip 3:

Begin je dag met elkaar (op het werk of thuis) positief. Begroet elkaar vrolijk en begin een overleg eens met wat er goed ging.

Tip 4:

Doe eens iets geks of doorbreek een gewoonte. Ga op een andere plek zitten tijdens een overleg. Start het overleg met wat er is bereikt en wat er goed gaat voor de planning besproken wordt. Dit kan je ook thuis gemakkelijk doorvoeren. Ga eens aan de andere kant van het bed slapen of met je hoofd aan het voeteneind. Het doorbreken van een vaste structuur werkt positief op je humeur. Het maakt je creatiever en speelser.

Tip 5:

Voor werkgevers en leidinggevenden is het van belang om een glimlach te toveren op het gezicht van je werknemers. Loop met een glimlach de kantine in. Volwassenen zijn functioneel gericht op wat er nog moet gebeuren. Benader je je collega met een opdracht? Kijk dan eens wat minder serieus en voer het gesprek met een glimlach. Probeer het maar eens.

Tot slot: Neem dingen wat minder serieus: breng wat speelsheid in je leven!

Heb je een oefening die we direct na het lezen kunnen doen?

Ga eens gewoon lachen zonder humor: iedereen kan haha zeggen. Doe dat eens met een aantal mensen zonder dat je vrolijk bent en houdt dit eens een halve minuut vol. Kijk wat er gebeurt: je gaat vanzelf lachen. Voel wat het effect is.

Wil je meer weten over workshops en coaching van Harriët van Ellen? Bekijk dan de website www.coachingvanellen.nl