News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Rouw na baanverlies

Wie zijn baan kwijtraakt, kan te maken krijgen met heftige emoties, zoals boosheid, verdriet of onbegrip. Dat geeft stress of andere klachten. Het is daarom belangrijk om het verlies van werk een plek te geven. 

Ook in deze tijd is er onzekerheid. De manier waarop mensen omgaan met verlies van werk is erg verschillend. De één gaat fluitend op zoek naar een nieuwe baan. De ander ervaart ontslag als een rouwproces dat vergelijkbaar is met het verlies van een dierbare. Werk is meer dan alleen een inkomstenbron. Het geeft regelmaat en structuur aan het leven, brengt zekerheid en zelfvertrouwen en biedt je een sociaal netwerk. Als dat wegvalt kan dit heftige emoties teweegbrengen. De tijd die nodig is om dit te verwerken verschilt per persoon. Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt om te verwerken wat er is gebeurd en om over de teleurstelling heen te komen.

Bij het verwerken van baanverlies kun je diverse stadia van emoties ervaren. Er zijn gevoelens van ontkenning, boosheid en acceptatie. Zorg dat je jouw gevoelens kunt uiten bij mensen die je vertrouwt. Heb je geprobeerd je baan terug te krijgen en is dat niet gelukt? Weet je niet hoe je verder moet? Misschien ben je je dagritme kwijt en heb je weinig energie en een leeg gevoel. Verdriet, onzekerheid en stress zijn belangrijk voor het verwerkingsproces maar je moet er niet te lang mee lopen. Ga daarom iets leuks doen en rust genoeg uit. Door goed voor jezelf te zorgen ben je weerbaarder voor tegenslagen. Dat geeft energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Staan de negatieve gevoelens in de weg om leuke dingen te doen? Zoek dan hulp bij iemand die kan helpen. Heb je voldoende tijd genomen om te rouwen? Dan komt er ook weer een dag dat je je baanverlies hebt geaccepteerd. Je hebt je emoties weer onder controle en je hebt weer zin om nieuwe dingen te doen, bijvoorbeeld een nieuwe baan zoeken.

Janske van Eersel is arbeidspsycholoog en heeft zich gespecialiseerd in rouwklachten die voortkomen uit baanverlies. Je kunt op haar site de WerkVerliesLijst invullen om inzicht te krijgen hoe groot de impact is van het (dreigend) verlies van je baan. Deze vragenlijst geeft inzicht in hoeveel last jij hebt van klachten als gevolg van baanverlies. Ook geeft de lijst advies over extra ondersteuning bij klachten. Het UWV heeft samen met Janske de webinar ‘Baanverlies: sta even stil om vooruit te komen’ opgenomen. Je kunt hem gratis terugkijken.

Heb jij te maken met (toekomstig) baanverlies en wil je hierover in gesprek of heb je hulp nodig bij het zoeken van een nieuwe baan? Neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur van Schaven aan jouw Toekomst. Ruud de Jong deed dat vóór jou. Zijn verhaal over de zoektocht naar een nieuwe baan lees je elders op deze site.

Ben je werkzaam (geweest) in de meubelbranche en wil je een training of cursus doen? Dan is het goed om te weten dat de kosten hiervoor tot 3 maanden na beëindiging van je dienstverband (deels) kunnen worden vergoed. Neem hierover contact met ons op.