News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo houd je de moed erin

Hoe zit het met mijn baan en blijf ik gezond? Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. De rek was er al een beetje uit en nu zitten we weer in gedeeltelijke lockdown. Hoe houd je de moed er in?

Dit jaar is niets zoals we het gewend zijn. In maart kregen we voor het eerst te maken met een ‘intelligente lockdown’. Horecazaken moesten sluiten, onze sociale contacten werden aan banden gelegd en de scholen gingen dicht. Veel ouders hadden naast hun normale werk (wat vaak alles behalve normaal verliep) ineens een extra taak, namelijk het thuisonderwijs. We piekerden ons suf, hoe moest dit verder? Stoom afblazen was ook niet vanzelfsprekend omdat veel leuke dingen zoals evenementen, voetbalwedstrijden en festivals werden afgelast. 

Piekergedachten

Ons stressniveau is door de coronacrisis veel hoger dan normaal. We zijn gewoontedieren en zijn door het virus onze routine kwijt. Op donderdagavond voetballen en op vrijdag een biertje drinken na het werk? Dat zit er nu even niet in. Onze vaste structuren zijn weg terwijl ons hoofd juist rustig wordt van houvast. En we hebben alles behalve houvast.

Net toen we dachten de draad weer een beetje op te kunnen pakken, sloeg het coronavirus opnieuw toe. Hoe blijf je overeind in deze situatie die hoe dan ook veel van ons vraagt? De rek lijkt er bij veel mensen aardig uit te zijn. Je moet je immers steeds weer aanpassen aan de nieuw(st)e situatie, alsmaar opletten of je wel 1,5 meter afstand houdt en steeds zoeken naar wat er wel nog mogelijk is.

De bron van de stress kan nu niet weggenomen worden. Corona is voorlopig niet weg en een vaccin is niet zo 1, 2, 3 beschikbaar. Heel belangrijk in deze tijden is: goed voor jezelf zorgen. Op die manier blijf je niet alleen fysiek fit met betere weerstand, maar blijf je ook mentaal fit en meer veerkrachtig. Dat laatste stelt je in staat om beter om te gaan met alle veranderingen en stress. Maar hoe doe je dat? Een paar tips:

  • Slaap voldoende. Goede nachtrust zorgt voor fysiek en mentaal herstel.
  • Als je veel thuiswerkt: zorg voor een goede dagstructuur en (nieuwe) routines. Bepaal je werktijden en pauzemomenten.
  • Ga in gesprek met je werkgever over waar je onzeker over bent. Ben je bang om je baan te verliezen? Vraag hoe het ervoor staat. Zelfs slecht nieuws geeft meer duidelijkheid en daar kan je vervolgens iets mee gaan doen.
  • Kijk waar je wél controle over hebt en welke mogelijkheden er zijn. Denk aan de horecaondernemers die zijn gaan bezorgen en online concerten in plaats van live optredens.
  • Zorg bewust voor ontspanning. Hoe je dat doet maakt niet uit: wandelen, mediteren, muziek luisteren. Als het voor jou maar werkt.
  • Eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

 

In onze catalogus vind je meerdere online cursussen die jou wellicht kunnen helpen: