News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zó belangrijk is MVO voor bedrijven

Duurzaamheid is een onderwerp waar we niet omheen kunnen. De term komt óveral terug. Bij bedrijven in de interieurbouw en meubelindustrie is dat niet anders. Duurzaamheid is inmiddels geen trend meer te noemen, maar een fundamenteel aspect waar bedrijven continu mee bezig moeten zijn. Dat noemen we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wat dit is en hoe bedrijven dit toepassen in de praktijk, lees je hier.

 

Wat is MVO?

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het is een benadering waarbij bedrijven niet alleen winst nastreven, maar ook rekening houden met de impact van hun activiteiten op mens, milieu en maatschappij door de keten heen. Het draait om het vinden van de balans tussen economische groei, sociale rechtvaardigheid en milieubescherming. Het doel? Bijdragen aan een betere, meer inclusieve wereld.

 

MVO in de interieurbouw en meubelindustrie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is ontzettend breed. Het heeft betrekking op productieprocessen, het welzijn van medewerkers en het verminderen van de ecologische voetafdruk. In de interieurbouw en meubelindustrie kan MVO betekenen dat bedrijven zich inzetten voor duurzame materialen en productieprocessen; bij voorkeur daar waar ze de meeste milieuwinst kunnen behalen. Vaak gaat dit samen met een bewuste inkoop van materialen. Ook zie je steeds vaker samenwerkingen binnen de keten om samen tot een oplossing of innovatie te komen. Maar MVO kan ook een stuk kleiner zijn en lokaal invloed hebben. Bijvoorbeeld door sociale projecten of goede doelen te steunen.

 

Voorbeeld van MVO in de branche

Een mooi voorbeeld van MVO in de interieurbouw en meubelindustrie is Green Production, de groene tak van Inter-Fact Interiors. Green Production focust zich volledig op het ontwerpen en produceren van binnen- en buitenmeubilair vervaardigd uit afvalstromen. Gemaakt van het plastic dat wij thuis in de afvalbak gooien. Waarom dat zo belangrijk is? Eigenaar Freddie Bisselink licht toe: 

 

“Ik vind dat elke onderneming bij moet dragen aan een schonere wereld. Dat begint bij onszelf. Maar hoe kunnen bedrijven daar een bijdrage aan leveren? Veel mensen zijn al dagelijks bezig met scheiden van hun afval. Ruim 75% van het plasticafval wordt nu verbrand. Zonde, want waarom dit afval niet gewoon hergebruiken? Vanuit hier is Green Production ontstaan.”

Foto van het koffiemeubel, gemaakt van gerecycled plasticafval. Ontworpen en geproduceerd door Green Production.

Foto: koffiemeubel gemaakt van gerecycled plasticafval, door Green Production.

Green Production gebruikt plasticafval als ‘nieuwe’ grondstof voor binnen- en buitenmeubelen. Dat begon allemaal met één koffiemeubel, gemaakt van gerecycled plastic, in samenwerking met Coffee Fresh en Save Plastics. Na de productie van dit meubel, begon het idee te kriebelen méér te doen met plasticafval. Zo is Green Production uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is. Meer weten over Green Production, of benieuwd naar de werkwijze? Bekijk dan hun website eens.

Foto's: Green Production's meubels, gemaakt van gerecycled plasticafval.