Catalogus Created with Sketch.

ASS - Autisme

Gratis voor medewerkers uit de branche
Meld aan

In deze cursus zal eerst uitgelegd worden wat ASS inhoudt. Hierbij wordt besproken welke gedragskenmerken kinderen met ASS vertonen. Vervolgens zal besproken worden welke onderwijsbehoeften kinderen met ASS hebben. Hierbij zullen handvatten en tips aangereikt worden voor de dagelijkse praktijk. Tenslotte wordt de begeleiding van deze kinderen in de klas besproken. Kinderen met ASS hebben bijvoorbeeld mindere sociale vaardigheden en executieve functies en moeten hierin begeleidt worden om problemen als pesten en werkproblemen te voorkomen. Ook hier zullen je handvatten en tips worden aangereikt om hun in de praktijk zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je wat kenmerken van ASS - Autisme zijn, wat onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS zijn en op welke manieren je daaraan kan voldoen en hoe en waarin je leerlingen met ASS in het onderwijs kan begeleiden.

Wat kan je of ken je na de cursus
  • Je weet wat ASS inhoudt en kunt gedragskenmerken benoemen en herkennen bij kinderen in je klas of school.
  • Je kent de onderwijsbehoeften van kinderen met ASS en je weet hoe je kan voldoen aan deze behoeften.
  • Je weet waarin kinderen met ASS begeleiding nodig hebben en kent verschillende manieren om ieder kind met ASS op de juiste manier te kunnen begeleiden.
Duur en studiebelasting

De cursus ASS - Autisme duurt ongeveer 4 uur met een studiebelasting van 8 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze cursus is met name bedoeld voor leraren in het basisonderwijs, maar is ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over ASS - Autisme en ontwikkelt je leerkrachtvaardigheden en begeleidingsvaardigheden door het gebruiken van de aangereikte handvatten.

Lesmaterialen

De cursus ASS - Autisme bestaat uit: Online instructie, E-learning en vragen na elk (sub)thema.

Aanvullend leermateriaal

Hieronder staan enkele suggesties voor meer informatie over dit onderwerp of verbreding ervan.
Cursus: Persoonlijkheidsstoornissen

Opbouw van de cursus

Deze module bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst wordt autisme - ASS besproken aan de hand van drie thema's:

  1. Wat is autisme?
  2. Onderwijsbehoeften
  3. Begeleiding

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen over de inhoud gesteld. Aan het eind van elk thema wordt een reflectievraag over het thema gesteld.

Toetsing

De online cursus 'ASS - Autisme' wordt niet afgesloten met een eindtoets.

Certificaat

Als je de cursus afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!