"Ieder mens is anders"

Twan Gielens is eigenaar én praktijkopleider bij 1573 Hout in Lieshout. Er werken 10 gepassioneerde vakmannen die eigenhandig de meest uitgesproken interieurs realiseren. De uitdaging, de precisie, het eindresultaat en nog 1573 andere redenen maken dat deze vakmannen van hun vak houden. De liefde voor het vak delen ze dan ook graag met de vakkrachten van de toekomst.

Wie is Twan?

“Ik ben 33 jaar en sinds 2015 mede-eigenaar van 1573 Hout. 1573 Hout is opgericht vanuit 2 eenmansbedrijven. We zijn gestart met 2 medewerkers. Inmiddels werken er 8 medewerkers en 3 leerlingen. Ik ben de praktijkopleider van het bedrijf. Door de groei van ons bedrijf ben ik minder in de werkplaats om leerlingen te begeleiden. Dit gedeelte van praktijkbegeleiding doet een collega.”

Hoe ben je praktijkopleider geworden?

“Vanuit mijn optiek kun je op 2 manieren praktijkopleider worden. Of je hebt van nature de aanleg en behoefte om mensen te begeleiden óf je vindt het leuk om je vakkennis en ervaring te delen maar mist de aanleg voor leidinggeven en de didactische vaardigheden. Ik behoor zelf tot de eerste categorie. Sinds mijn vijftiende pak ik automatisch de rol van leidinggevende of begeleider. Ik heb daar in de loop van de tijd wel cursussen voor gevolgd, onder andere op het gebied van communicatie. Er bestaat ook een 4-daagse training praktijkopleider met 100% subsidie van ECM waarin je de basiskennis leert. Mijn collega gaat binnenkort met deze training starten.”

Wat maakt de functie van praktijkopleider zo leuk?

“Ik vind het gaaf dat ik jonge mensen kan meenemen in mijn gedachten over het vakgebied. Wij hebben op dit moment 3 BBL-leerlingen en zij zijn ieder op hun eigen manier uniek. Het geeft mij veel voldoening om de leerling te begeleiden in het bereiken van zijn of haar leerdoel. De leerling bepaalt zelf zijn eigen resultaat. Er is niets motiverender dan te werken aan een leerdoel dat jezelf hebt gesteld. Dat bespreek ik als praktijkopleider direct in het eerste gesprek met de leerling. Het geeft ook duidelijkheid. Bij ons in het bedrijf wordt een leerling als  een volwaardige collega gezien. We hebben een fantastisch team en we helpen elkaar met onze ontwikkeling. Leerlingen zeggen graag bij ons te werken. Zij horen van elkaar dat het een fijn bedrijf is om te werken. We organiseren zo nu en dan leuke uitjes en daar zit ook altijd een leerling bij die mee mag denken.”

Welke eigenschappen heeft een praktijkopleider volgens jou nodig?

“Je moet een open mind hebben en heel erg veel geduld. Soms moet je dingen wel 8 keer uitleggen. Maar nog belangrijker is dat je je als praktijkopleider verplaatst in de leerling. Wat kan ik veranderen in mijn aanpak zodat de leerling het begrijpt? Maatwerk, ieder mens is anders, ieder mens heeft een andere achtergrond en ieder mens leert op een andere manier. Soms denk je dat het een verschil van generatie is maar in de basis zit er een emotie onder bijvoorbeeld onzekerheid. ‘Kan ik het wel?’. Het maatwerk geldt ook voor de contacten met school. De school is gericht op het vinden van een werkplek maar het is heel belangrijk om te kijken of jij als bedrijf of praktijkopleider de werkplek kan bieden die aansluit bij het leerdoel van de leerling. Wat kun jij van de school verwachten en wat kan de school van jou verwachten? Past de werkplek voor de leerling of past een ander leerbedrijf daar beter bij? Dat vraagt creatief denken en goede communicatie van jou als praktijkopleider. Ook hebben we te maken met jongeren met diagnoses waarover scholen niet mogen communiceren vanwege privacy. Tevens hebben docenten soms grote groepen leerlingen waardoor het niet altijd lukt voldoende begeleiding te bieden vanuit school. Ook hierin is communicatie en je verplaatsen in de ander heel belangrijk.”

Wat brengt het jou als mens?

“Je doet als praktijkopleider veel mensenkennis op. Dat komt je overal van pas. Het geeft mij veel voldoening als de leerling wil groeien naar een goede vakkracht. Dan is het me gelukt om mijn passie over te brengen. 8 jaar geleden heb ik mijn eerste leerling begeleid die toen 16 jaar was. Deze oud-leerling is dit jaar voor vast bij ons komen werken. Hoe mooi is dat?”

Wil jij je ook verder ontwikkelen op je werk? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Lijkt de training praktijkopleider je wat? Kijk dan op de website van ECM. De training is dit jaar 100% gesubsidieerd.