News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Check je longen

Een ogenschijnlijk onschuldige stof zoals houtstof kan vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. De Long Alliantie Nederland heeft daarom de Werk en longen check herzien en aangevuld met nieuwe informatie. Zo kun je zelf nagaan of je op je werk in aanraking komt met stoffen die mogelijk invloed hebben op je luchtwegen.

Jaarlijks sterven 4.100 mensen aan beroepsziekten, 3.000 daarvan door blootstelling aan stoffen op het werk. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest; ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen tot gezondheidsproblemen leiden. Houtstoffen en kleurstoffen brengen bijvoorbeeld ook  risico’s met zich mee.

Met de Werk en longen check kun je aan de hand van 6 vragen nagaan of je op het werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en of dit effect heeft op de longen. De check geeft inzicht in risico’s en draagt maatregelen aan die helpen blootstelling te voorkomen. Ook bevat de tool factsheets met branche-specifieke informatie.

Op de website Houtstof tot nadenken lees je meer over werken met houtstof. Heb je andere vragen over het verbeteren van jouw arbeidsomstandigheden, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Zij kunnen je meer vertellen over hoe je lang en plezierig werkt in de meubelindustrie en interieurbouw.