News Created with Sketch. Geplaatst op:
11-10-2021
.

Coronaregels voor op het werk

Hoe zit het ook alweer? Moet je nu wel of niet anderhalve meter afstand houden? En moet je een mondkapje op als je met meerdere mensen op klus gaat? Deze coronaregels gelden op je werk.

Anderhalve meter
Per 25 september ben je niet meer verplicht om anderhalve meter afstand te houden ten opzichte van anderen. In plaats daarvan geldt nu: Geef elkaar de ruimte. Organisaties zijn vrij om de anderhalvemeterregel of andere maatregelen te handhaven als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld als ze te maken hebben met mensen die tot een risicogroep behoren of als er sprake is van rijvorming. Voor het overige blijft de anderhalve meter een dringen advies omdat dit een veilige afstand is om besmetting te voorkomen.

Thuiswerken
Voor kantoorwerkers geldt nog steeds: Werk dus thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers mogen zelf bedenken hoe ze dat op een verantwoorde manier mee omgaan.

Ventilatie
Ruimtes dienen te worden geventileerd volgens de (Arbo)richtlijnen. 24 uur per dag moet er natuurlijke ventilatie zijn (via roosters of kieren) of moet er een mechanisch ventilatiesysteem draaien. Minimaal 1 keer per dag moet er 10 tot 15 minuten worden gelucht. Oftewel: de ramen en deuren wijd open.

Reizen
In het openbaar vervoer, gebruik je nog altijd een mondmasker. Reis je in de bedrijfsbus meer dan 3 personen dan draag je een niet medisch mondkapje. Het is belangrijk dat je kunt achterhalen wie met wie heeft gereisd. Hiervoor moet een rittenadministratie worden bijgehouden. Deze moet minimaal 2 weken worden bewaard voor als er bron- en contactonderzoek van de GGD nodig is. Na afloop van de rit moeten de bedieningsmiddelen, zoals stuur, versnellingspook en deurklink, extra worden gereinigd.

Klachten
Bij klachten geldt nog steeds: Blijf thuis en laat je testen door de GGD, óók als je gevaccineerd bent. Je mag weer komen werken als je een negatieve testuitslag hebt ontvangen of als je hersteld bent van corona.