News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

De invloed van complimenten op jouw collega’s

Complimenten zijn kleine gebaren met grote impact. In de interieurbouw en meubelindustrie staan samenwerking en vakmanschap centraal. Complimenten kunnen dus een wereld van verschil maken! In dit artikel hebben we het over de kracht van complimenten én hoe je ze effectief kunt inzetten op de werkvloer. 

 

Wat doen complimenten met je collega?

Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. Dat kan je dag écht opfleuren! Maar wist je dat complimenten ook goed zijn voor het zelfvertrouwen en de motivatie van je collega’s?

 

Een boost voor het zelfvertrouwen

Een welgemeend compliment kan het zelfvertrouwen van je collega een boost geven. Ga eens na: het is altijd fijn om erkenning te krijgen voor je harde werk of vaardigheden, toch? Dat geldt ook voor jouw collega.

 

Versterken van motivatie

Complimenten zijn ook nog eens hartstikke goed voor de motivatie van je collega! Ze bevestigen dat het werk dat iemand doet, écht van waarde is. Jouw collega voelt zich dan erkend en gezien. Dat kan een sterke drijfveer zijn om door te zetten; vooral tijdens uitdagende projecten of drukke periodes. 

 

De invloed van complimenten op de samenwerking

Je kunt je voorstellen dat het geven van complimenten een positief effect heeft op de sfeer in jullie team. Op korte én lange termijn hebben complimenten positieve gevolgen:

 

Verbetering van werkcultuur

Waardering en positieve feedback dragen bij aan een positieve werksfeer. Wanneer complimenten een gewoonte worden, creëren ze een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt. Dat leidt tot meer open communicatie en een nauwere samenwerking.

 

Teamverband versterken

Complimenten doen wonderen voor de band tussen collega’s. Er ontstaat onderling respect en empathie en dat is heel bevorderlijk voor een prettige werksfeer. Zo ontstaat een sterk gevoel van verbondenheid in het team.

 

 

Leuke uitdaging: geef iedere dag een compliment

 

Start klein en wees uniek

Begin met kleine, oprechte complimenten. Wees specifiek over wat je waardeert: "Ik vind het geweldig hoe je die stoel hebt afgewerkt. Je hebt een goed oog voor detail." Dit soort specifieke complimenten voelen echter aan en zullen eerder bijblijven.

 

Wees oprecht en authentiek

Echte complimenten komen uit het hart. Vermijd overdreven lof en blijf authentiek. Jouw collega voelt goed aan wanneer je een oprecht compliment geeft.

 

Maak er een gewoonte van

Probeer elke dag ten minste één collega een compliment te geven. Dit kan in het begin misschien onwennig aanvoelen, maar na verloop van tijd wordt het een natuurlijke gewoonte. Je zult merken dat je zelf ook meer gaat letten op de positieve aspecten van het werk en je collega’s.

 

Ga jij ermee aan de slag? Succes! Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken, download dan gerust onze complimentenkaarten: