News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Meten is weten

Roy Levinson (KAM-coördinator) en Robert Mollee (Duurzaamheidscoördinator) bij INTOS BV 

Sinds oktober 2021 werkt Roy Levinson als KAM-coördinator bij interieurbouwer INTOS in de Haarlemse Waarderpolder. Voordat Roy aan de directie van INTOS rapporteerde, deed hij dat eerder voor (middel)grote organisaties als HG International en Keune Haircosmetics. 

Ook Robert Mollee communiceert rechtstreeks met het managementteam van INTOS. Sinds oktober vorig jaar is zijn doel om het bedrijf verder te verduurzamen. Energiebesparing én optimalisering  van de werkplekken (met name in de werkplaats) zijn hun gezamenlijke doelen en inmiddels zijn er al grote stappen gemaakt. Naar aanleiding van de wens van de directie om de best mogelijke arbeidsomstandigheden voor de medewerkers te creëren, kwam Roy via zijn contacten bij het CBM op het spoor van de binnenklimaatsensoren. 

Warme werkplekken tijdens zomerse dagen

Een ander punt van aandacht waren klachten van medewerkers uit de werkplaats over de hoge temperaturen tijdens warme, zomerse dagen. De directie nam dit serieus en zocht naar mogelijkheden om het probleem structureel aan te pakken.

Roy: “Meten is weten! Dus gebruikten we de sensoren van CBM in eerste instantie om een beter beeld te krijgen van het temperatuurverloop in de verschillende ruimtes bij INTOS. Hierdoor kon ik ook kwalitatief onderbouwd met een benchmark reageren op de opmerkingen van mijn collega’s”. 

Robert vult Roy aan: “Ik ontdekte dat de temperaturen regelmatig verkeerd waren ingesteld; vooral in de weekenden was de temperatuurregeling niet correct. Dat is natuurlijk zonde; alleen al deze aanpassingen leveren  INTOS veel geld op per jaar.”

Robert vertelt over proeven met ’s nachts ventileren in de zomermaanden en het gefilterd terugvoeren van proceswarmte in de winter. "We willen zo gezond mogelijk werken. Niet omdat het moet maar vanwege het welzijn van onze medewerkers.”

 

Inmiddels hangen de Airteq sensoren op verschillende plekken bij INTOS. Ze overwegen ook om in de toekomst Airteq sensoren op te hangen bij de projecten waar ze langere tijd werkzaamheden uitvoeren. 

De nieuwe generatie sensoren meten méér dan alleen fijnstofdeeltjes en temperatuur. Ook de concentratie vluchtige stoffen en luchtvochtigheid (belangrijk voor een veilige en comfortabele werkomgeving) kunnen worden vastgesteld, dagelijks gemonitord en bijgestuurd waar nodig. Zorg voor de medewerkers: van reactief naar proactief.

De warmste dagen tijdens de afgelopen zomer waren voor zowel Roy als Robert het meest interessant omdat de klachten gerelateerd waren aan de verzwaarde werkomstandigheden. Door hun samenwerking kwamen nieuwe aspecten aan het licht en met het plaatsen van de sensoren voelden medewerkers zich gehoord en serieus genomen. Nog een voordeel: er ontstond een benchmark. Roy: “Eerder informeerde men naar de wettelijke kaders om werk te mogen onderbreken, nu zijn er harde data. Je ziet hierdoor verschillen in gedrag en perceptie van onze mensen. Nu hebben we dus een hitteprotocol op basis van data.”

 

Tips die de heren graag delen met collega-ondernemers in de interieurbouw branche:

Roy beseft terdege dat veelal kleinere bedrijven niet de luxe hebben om een KAM-manager en/of een Duurzaamheidscoördinator in dienst te hebben. “De directeur-eigenaar krijgt nu eenvoudig  inzichten om de juiste  beslissingen te nemen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daarom wil ik iedereen de aloude uitspraak  ‘meten is weten’ meegeven. Met cijfers kun je (on)terechte kritiek van medewerkers beter duiden. De rapportages en informatie die we door de sensoren verkrijgen, helpen echt bij het verbeteren van de bedrijfsvoering. Bovendien acteer je proactief en dicht op de bal! Dat is wat iedere ondernemer toch wil?!”

Voor Robert is het duidelijk dat je als ondernemer ook veel economische besparingen kunt behalen: “We krijgen nu meldingen als het mis gaat. In de weekenden is de temperatuur daardoor nu wel op orde en zo hebben we al snel 20% aan energiekosten hebben bespaard."

Wil je meer informatie over de binnenklimaatsensoren of energie-management systemen? Ga naar de website van Airteq www.airteq.eu of bel 0345-785611. Uiteraard kan ook contact worden opgenomen met Koninklijke CBM, T:023-5158800.

Noot: Het project Binnenklimaat  is een initiatief van Koninklijke CBM, branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie en wordt met goedkeuring van sociale partners gefinancierd vanuit het Sociaal Fonds Meubelindustrie.

Tekst: Dirk van Deursen (CBM)
Foto bij artikel: Robert Mollee, Bart van Waveren (Airteq) en Roy Levinson  (v.l.n.r.)