News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Muziek oortjes als gehoorbescherming?

In de interieurbouw en meubelindustrie gebruiken we veel machines en gereedschappen die lawaai maken. Dit lawaai kan gehoorschade of lawaaidoofheid veroorzaken. Hoelang het duurt voordat gehoorschade optreedt, hangt af van het geluidniveau en de manier van blootstelling. Gelukkig kun je jezelf goed beschermen tegen gehoorbeschadiging. Wij leggen je uit wanneer lawaai gevaarlijk wordt en hoe je je ertegen beschermt!

 

Wanneer heb ik kans op gehoorbeschadiging?

Geluid wordt “lawaai” als het harder is dan 80 dB(A). Wanneer je een meter bij iemand vandaan staat en je moet je stem verheffen om elkaar te verstaan, dan is het geluid harder dan 80 dB(A). Een dagelijkse blootstelling, langer dan 8 uur is dan schadelijk voor je gehoor. Bij 86 dB(A) is 2 uur blootstelling al schadelijk.

 

Kans op gehoorbeschadiging bij festivals en concerten

Niet alleen op je werk word je regelmatig blootgesteld aan lawaai. Ook wanneer je naar je eigen muziek luistert of een festival of concert bezoekt, heb je kans op gehoorbeschadiging. Op openluchtpodia varieert het geluidsvolume doorgaans van 90 tot 100 decibel, terwijl het in een festivaltent of concertzaal meestal tussen de 95 en 103 decibel ligt. Zet je muziek dus niet te hard en draag oordoppen als je op stap gaat of een concert of festival bezoekt. Wil je meer weten over de gevolgen van langdurige blootstelling aan lawaai? Pointer maakte hier laatst een interessante aflevering over. 

 

Naar je eigen muziek luisteren tijdens het werk

Steeds meer medewerkers willen tijdens het werk naar eigen muziek luisteren. Ze dragen dan (draadloze) oortjes. Mag dat? In de Arbowet staat geen letterlijke beschrijving over oortjes. In de Arbowet staat wél dat medewerkers een alarmsignaal moeten kunnen horen. 

 

Werk jij wel eens aan een houtbewerkingsmachine? Dan is het heel belangrijk dat je je goed kunt concentreren. Het is mogelijk dat de muziek of podcast in je oortjes, je afleidt. Het is aan jouw werkgever of het gebruik van muziek oortjes toegestaan is.

 

De verplichtingen van jouw werkgever

Voor werkgevers geldt dat ze maatregelen moeten treffen wanneer het geluid boven de 80 decibel uitkomt. Ze zijn dan verplicht om behoorbeschermingsmiddelen voor medewerkers beschikbaar te stellen. Ook moet er gecontroleerd worden of medewerkers die beschermingsmiddelen daadwerkelijk gebruiken. 

 

De rechten voor jou als medewerker

Jij als medewerker moet de kans krijgen om regelmatig je gehoor te laten meten. Je moet voorlichting en instructies krijgen vanuit jouw werkgever over de risico’s van het geluid, de genomen maatregelen en gehoorbescherming. 

 

Is het geluidsniveau hoger dan 85 decibel? Dan is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Draag je dit niet? Dan kun je een waarschuwing krijgen.

 

Ontdek het vernieuwde cao-gedeelte van SAJT

Hier kun je heel gericht een kijkje nemen in de cao voor de interieurbouw en meubelindustrie! Wil je weten wat er precies in de cao staat over gehoorbescherming? Zoek dan op ‘gehoor’ en je vindt precies wat je zoekt!