News Created with Sketch. Geplaatst op:
20-01-2021
.

Rechten en plichten: het mondkapje

Mogelijk geldt op jouw werk ook een mondkapjesplicht. Misschien vind je het wel onprettig om de hele dag een kapje te dragen. Kan je werkgever je verplichten een mondkapje te dragen onder werktijd?

Onlangs boog de rechter zich over de vraag of een werkgever zijn werknemers kan verplichten om een mondkapje te dragen onder werktijd. Het antwoord luidt: ja.

In dit geval ging het om een bezorger bij een banketbakkerij. Hij weigerde een mondkapje te dragen, ook al werd hij daar door zijn werkgever toe verplicht. De bezorger zei dat het kapje hem in de weg zat en dat hij altijd voldoende afstand van zijn collega’s hield. Zijn werkgever schortte de betaling van zijn loon op tot hij zich aan zijn instructies zou houden.

De rechter baseerde zijn uitspraak op het instructierecht. Werkgevers hebben het recht om hun werknemers instructies te geven onder werktijd. Het verplicht dragen van een mondkapje valt daar ook onder. Volgens de rechter is een mondkapje een maatschappelijk aanvaard middel. Ook vindt hij dat de werkgever er belang bij heeft dat zijn werknemers niet besmet raken omdat het hem geld kost als zij ziek worden of in quarantaine moeten. Jouw werkgever kan jou dus verplichten een mondkapje te dragen.

Als je een mondkapje draagt, dan bescherm je jezelf en je omgeving. Een zogenaamd medisch mondkapje beschermt vooral de drager. Met alle andere mondkapjes voorkom je dat je je omgeving – en dus je collega’s – besmet.

Hoe gebruik je een mondkapje goed? Houd je mondkapje schoon. Gebruik een wegwerpkapje maar 1 keer. Was voor en na het opzetten je handen minimaal 20 seconden met water en zeep. Let erop dat je bij het opzetten alleen het elastiek aanraakt. Zorg dat het kapje de mond, neus en kin goed bedekt en raak het pas weer aan als je het afzet.

Tip voor brildragers: Als je mondkapje niet goed aansluit op je neus dan kan je bril beslaan. Om dit te voorkomen, smeer je je brillenglazen in met afwasmiddel. Daarna spoel je ze af met water. Werkt dit niet, dan kun je een anticondensspray gebruiken. Deze is te koop bij de opticien.

Gerelateerd Nieuws

Corona op jouw werk

Als werknemer heb je misschien vragen over jouw werk en het coron...
Lees meer

Corona is niet met vakantie

Nu veel mensen terugkomen van vakantie is het verstandig om weer ...
Lees meer