News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vakantiewerk in de meubelindustrie en interieurbouw

Ben je nog geen 18 jaar en overweeg je een zomerbijbaan in de meubelindustrie of interieurbouw? Werkervaring opdoen is natuurlijk heel goed, maar weet dat jongeren die nog geen 18 zijn nog niet alle soorten werkzaamheden mogen uitvoeren. Kinderen in Nederland krijgen de kans een goede opleiding te volgen. Zij mogen geen werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid en hun veiligheid. Hier lees je welke regels van toepassing zijn.

Jonger dan 16 jaar
In de wet staat dat kinderen van 15 jaar en jonger niet mogen werken en verplicht zijn om naar school te gaan. Kinderen in Nederland krijgen de kans een goede opleiding te volgen. Zij mogen geen werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid en hun veiligheid. Hoewel kinderen jonger dan 16 jaar dus niet mogen werken, zijn er uitzonderingen zoals licht werk in een winkel, fruit plukken, kranten bezorgen of in een reclamespotje spelen. Helaas ben je onder de 16 dus nog te jong voor de meubelindustrie of interieurbouw, aangezien je dan nog niet in een fabriek mag werken.

Jongeren van 16 en 17 jaar
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen geen gevaarlijk werk doen. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving. Bovendien mag het werk hen niet verhinderen om naar school te gaan. Een aantal risicovolle werkzaamheden mogen zij wél uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht. De toezichthouder moet zelf goed bekend zijn met dit werk. Ook moet de toezichthouder in de gaten houden of de jongere het werk goed doet en of de jongere geen gevaar loopt of gevaarlijke situaties veroorzaakt. Werk in de meubelindustrie of interieurbouw mag dus, zolang er deskundig toezicht is, er geen giftige stoffen aanwezig zijn en de omgeving niet te lawaaiig is.

Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over de regels voor vakantiewerk voor jongeren. 

Alle informatie over vakantie hebben we samengebracht in een overzichtelijke pdf. Je vraagt hem aan via onderstaand formulier.

Gerelateerd Nieuws

Daarom moet je je vakantiedagen goed gebruiken

Als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie ben je dage...
Lees meer

Vakantie: deze afspraken staan in de cao interieurbouw en meubelindustrie

De vakantieperiode komt er weer aan. Veel medewerkers zullen de k...
Lees meer