News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wat zijn de kenmerken van een familiebedrijf?

Werken in een familiebedrijf is bijzonder. Vaak heerst er een hechtere sfeer dan in andere bedrijven. In de meubelindustrie en interieurbouw zijn veel familiebedrijven. Wat maakt het werken in een familiebedrijf zo speciaal? Waaraan kun je een familiebedrijf herkennen? In dit artikel bespreken we allerlei aspecten van een familiebedrijf. Lees snel verder!

 

De voordelen van een familiebedrijf

Werken in familiebedrijven biedt meerdere voordelen. Zo is de onderlinge band meestal erg sterk en de benadering persoonlijk. Familiebedrijven bestaan vaak al generaties lang. Dat creëert een gevoel van continuïteit en traditie. Vaak merk je dat werkgevers en medewerkers een hechte relatie hebben. Iedereen is onderdeel van de familie.

 

De betrokkenheid van medewerkers

Dankzij die hechte band tussen werkgevers en medewerkers, is de betrokkenheid vaak hoog. Bovendien is er meestal minder hiërarchie. Dat geeft medewerkers de kans zich direct te betrekken bij het nemen van beslissingen. Jij als medewerker hebt dus ruimte om jouw eigen ideeën en suggesties te delen.

 

De cultuur van familiebedrijven

De betrokkenheid van medewerkers is één van de kenmerken van de cultuur in familiebedrijven. Een ander kenmerk is de informele bedrijfscultuur. De werkomgeving is vaak vriendelijk en persoonlijk. Dat zorgt voor een prettige werksfeer waarin je gemakkelijk dingen kunt delen als je dat wilt. 

 

Kwaliteit en vakmanschap

Familiebedrijven streven doorgaans naar lange termijndoelen. Dat betekent dat ze niet kiezen voor snelle winst, maar bewust kiezen voor iets wat waardevol is op de lange termijn. Kwaliteit en vakmanschap zijn de hoogste prioriteit. Familiebedrijven zijn trots op hun erfgoed en reputatie. Daar zijn ze natuurlijk zuinig op! 

 

De uitdagingen van een familiebedrijf

Familiebedrijven hebben ook te maken met een aantal uitdagingen. Soms is het team zo hecht en goed op elkaar ingespeeld dat het voor een nieuwe medewerker best lastig kan zijn om te "integreren".  Een conflict tussen familieleden kan de sfeer bepalen. Of wanneer het bedrijf overgedragen wordt van het ene naar het andere familielid. Dat kan de nodige veranderingen met zich meebrengen: zowel voor de leider als voor de medewerkers. Het is belangrijk dat een bedrijf zich hier bewust van is. Zo kan er naar een oplossing worden gezocht, eventueel met externe hulp. Zo blijft het mooie van het familiebedrijf behouden én houd je een gezonde en productieve werkomgeving in stand.