News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

We komen naar je toe

Jouw Toekomst Adviseurs Eileen en Mariëlle gingen met FNV op werkbezoek om te vertellen over de werking van de ondernemersraad én over Schaven aan jouw Toekomst. Ook interesse in een gesprek? Lees dan snel door.

Volgens de wet hoort een organisatie met meer dan 50 werknemers een ondernemersraad (OR) te hebben. Dit was voor bestuurder Fedde Boonstra van de FNV de aanleiding voor een bezoek aan een groot meubelbedrijf in Nederland*. Hij heeft met meer dan 30 medewerkers gepraat over het belang van een OR binnen de organisatie en hoe de werknemers dat kunnen organiseren.

Wat is een OR precies en wat kan het betekenen voor je organisatie? Een ondernemersraad komt op voor de belangen van de werknemers in de organisatie. Daarbij wordt er aandacht gegeven aan financiële, economische en organisatorische besluiten. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals goede arbeidsomstandigheden, arbeidstijden en rusttijden, gelijke behandeling van werknemers en het in dienst nemen van minderheidsgroepen, bijvoorbeeld mensen met een migratie achtergrond of beperking. Heel belangrijke onderwerpen dus, waar werknemers over kunnen meepraten.

Fedde staat klaar als er verdere vragen zijn, maar eerst zullen de werknemers peilen welke collega’s er allemaal enthousiast worden om onderdeel te zijn van OR. Daarna gaan ze stemmen. Ben je benieuwd naar wat een OR allemaal inhoudt? Je kunt meer lezen op deze pagina.

Dit bezoek aan 30 werknemers was voor Eileen Weisz van de CNV en Mariëlle Roelofsen van de FNV ook een hele mooie kans om te vertellen wat Schaven aan jouw Toekomst te bieden heeft. Met verschillende stellingen zoals ‘mijn leidinggevende stimuleert mij om mij op persoonlijk vlak te ontwikkelen’, ‘mijn leidinggevende stimuleert mij om mij op werkvlak te ontwikkelen’, ‘ik heb het op mijn zin op mijn werk’, gingen zij in gesprek met de werknemers. Met rode en groene kaartjes konden de aanwezigen aangeven of zij het met deze stelling eens waren. Daarna zijn we over deze stellingen gaan praten.

Zo bleek bijvoorbeeld dat iemand super gemotiveerd was om Duits te leren. Als de machines stuk gaan dan moet hij contact hebben met Duitsland om een reparatie te realiseren. Voor hem is dat  lastig omdat hij geen Duits spreekt. Vanuit Schaven aan jouw Toekomst kan hij nu een cursus Duits volgen. Verder hebben we gegevens uitgewisseld zodat we binnenkort nog een inspirerende kantinesessie kunnen organiseren. Wil jij dat wij ook bij jouw bedrijf langskomen? Laat het weten aan Jouw Toekomst Adviseur Eileen.

*i.v.m. de privacy van werknemers is de naam van het bedrijf niet genoemd.