News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wees zuinig op je oren

Gehoorverlies is een geleidelijk en onomkeerbaar proces. Het is daarom belangrijk gehoorschade te voorkomen. Wat mag je van je werkgever verwachten?

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders van 40 jaar en ouder heeft een gehoorverlies van 35 decibel of meer. Gehoorverlies is een geleidelijk en onomkeerbaar proces. Veel mensen wachten te lang voor ze er iets aan doen. Dat terwijl het zaak is er zo vroeg mogelijk bij te zijn, want dan kun je met een gehoorapparaat de schade beperken.

Gehoorschade draait allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Deze slijten in de loop der jaren af maar kunnen ook kapotgaan door geluidsdruk. Als het omgevingsgeluid erg hard is kan dat zelfs in 1 keer gebeuren.

Beschadigde trilhaartjes geven geen of verkeerde informatie door aan de hersenen. Op den duur word je daardoor slechthorend of krijg je te maken met een piep of ruis. Dat laatste heet tinnitus en is zo heftig dat het psychosociale problemen kan veroorzaken. Ook voor tinnitus is geen behandeling.

Gehoorschade staat al jarenlang in de top 3 van beroepsziekten. In de interieurbouw en meubelindustrie is er veel aandacht voor preventie. Werkgevers zijn verplicht gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar te stellen bij een geluidsniveau vanaf 80 decibel. Vanaf 85 decibel ben je verplicht gehoorbescherming te dragen. Je werkgever moet instructies geven en erop toezien dat je je bescherming gebruikt. Ook moet je regelmatig de gelegenheid krijgen je gehoor te laten meten op kosten van je werkgever.

Ben jij benieuwd hoe het gesteld is met jouw gehoor? Doe dan de gratis hoortest van Kenniscentrum Letselpreventie en Amsterdam UMC.