News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wat is AI-geletterdheid? Dit moet je weten

Misschien hoor je het steeds vaker: AI. Of voluit: kunstmatige intelligentie. Maar wat ís het eigenlijk? En wat kun jij ermee op je werk? Steeds meer bedrijven werken ermee. Toch voelt ruim twee op de drie medewerkers zich daar nog niet klaar voor. Zonde, want AI kan je werk makkelijker maken – als je weet hoe je het goed gebruikt.

AI kan je op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een tekst, het samenvatten van lange stukken, het bedenken van ideeën of het bekijken van data. Maar om dat goed te doen, moet je eerst snappen hoe AI werkt en waar je op moet letten. Dat noemen we AI-geletterdheid. Dat betekent: weten wat AI is, hoe je het gebruikt, wat je ermee kunt en wat de risico’s zijn. Het is een soort basiskennis waarmee je AI slim en veilig kunt gebruiken in je werk.

Er komen steeds meer regels rondom het gebruik van AI, zoals de nieuwe EU AI-verordening. Die wet moet ervoor zorgen dat AI op een veilige en betrouwbare manier wordt ingezet. Maar ook los van die regels geldt: AI is er, en gaat niet meer weg. Het is dus slim om nu te leren hoe je ermee omgaat. Werken met AI vraagt om nieuwe vaardigheden. Denk aan het kunnen beoordelen of een AI-uitkomst klopt, of weten wanneer je wel of juist niet op AI moet vertrouwen. Hoe beter je de technologie begrijpt, hoe sterker je ermee staat in je werk.

4 dingen die je moet weten over AI op je werk

1. Wat is generatieve AI?
Generatieve AI is een slimme technologie die zelf iets nieuws kan maken. Denk aan teksten, afbeeldingen, muziek of zelfs video’s. Bekende voorbeelden zijn ChatGPT (voor tekst) en DALL·E (voor beelden). Jij geeft een opdracht of stelt een vraag, en de tool maakt een antwoord of ontwerp voor je. Hoe duidelijker jij bent, hoe beter het antwoord. Je kunt het zien als een slimme assistent: snel en handig, maar jij moet wel zeggen wat hij moet doen.

2. Blijf altijd kritisch
Soms geeft AI verkeerde informatie of verzint het dingen. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed controleert wat je leest of gebruikt. Klopt het wel? Is de informatie betrouwbaar? Gebruik je gezonde verstand en controleer wat je AI laat doen.

3. Let op risico’s
AI kan ook verkeerd gebruikt worden. Bijvoorbeeld om nepnieuws te maken of verkeerde informatie te verspreiden. Soms gebeurt dat expres, soms per ongeluk. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Door goed op te letten – bijvoorbeeld op waar de informatie vandaan komt of hoe een AI-model is getraind – kun je veel risico’s voorkomen.

4. Laat AI je helpen – niet overnemen
AI kan je werk niet van je overnemen, maar het kan je wel helpen. Bijvoorbeeld met samenvattingen maken, ideeën bedenken of snel iets opzoeken. Jij blijft de baas. Jij bepaalt wat je gebruikt en wat niet.

Hoe leer je ermee werken?
AI is geen vervanger van jouw kennis en ervaring, maar een hulpmiddel dat jou kan ondersteunen. Je kunt het gebruiken om teksten samen te vatten, eerste ideeën te verzamelen, snel informatie op te zoeken of zelfs ingewikkelde data overzichtelijker te maken. Maar de controle ligt bij jou. Jij bepaalt wat je met de output doet, of het klopt en of het bruikbaar is. Zie AI dus als een slimme collega: eentje die je goed moet aansturen én corrigeren waar nodig.