News Created with Sketch. Geplaatst op:
19-02-2021
.

“Doe leuke dingen, ook met schulden”

Sandra Doevendans (37) verkocht noodgedwongen haar café en hield daar een gigantische schuld aan over. Het duurde 12 jaar voor ze schuldenvrij was. Daarna schreef ze er het boek Schone Lei over. Geen zielig boek, maar een bundeling van krachtige verhalen, concrete tips en empowerment.

12 jaar in de schulden. Hoe houd je dat vol?
Sandra: “Ik had niet echt een keuze. Ik moest niet alleen een ton terugbetalen, ik was ook nog eens zwanger. Ik moest mijn shit op orde krijgen. Ik wilde een schuldhulpverleningstraject voor ondernemers in, maar daarvoor moest ik 36 uur werken en ik had net besloten dat ik weer wilde studeren. Ik heb toen zelf afspraken gemaakt met mijn schuldeisers. Ik vond een baantje in het casino en ik ging weer naar school. Elke maand loste ik 400 euro af.

In 2008 begon ik met een studie antropologie aan de universiteit. Na mijn studie kreeg ik ander werk, ik werd Statenlid en ik kon meer afbetalen. In 2018 was ik schuldenvrij. Vooraf had ik verwacht dat ik heel blij zou zijn op dat moment, maar ik voelde het niet. Terugkijkend vond ik het raar van mezelf dat ik veel mensen niet had verteld  dat ik in de schulden zat. Daar wilde ik wat mee. Als je in een situatie zit waar je even niks aan kunt veranderen, moet je ook blijven kijken naar dingen waar je wél blij van wordt. Daarom heb ik een boek geschreven met ervaringen, tips en een stukje empowerment.”

Waarom is het zo moeilijk te vertellen dat je schulden hebt?
“Kijk eens op Facebook. Bij anderen is het altijd geweldig. Je schaamt je ervoor dat je zo stom was om schulden te maken, zelfs als je er niks aan kunt doen. En er is wanhoop. Mensen verstoppen zich als de deurbel gaat. Je weet dat je het gesprek moet aangaan met de deurwaarder, maar je hebt niets te bieden. Dat hoorde ik vaak in de gesprekken die ik had voor mijn boek. Nu ik open ben over mijn schulden, krijg ik alleen maar positieve reacties. Ik had er veel eerder over moeten praten. Ik hoop dat mijn boek anderen wat moediger maakt dan ik was.”

Noem eens wat dingen waar jij blij van werd.
“Ik probeerde zoveel mogelijk te werken, zodat ik ook wat kon sparen om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Ik ben daar heel creatief in geworden. Een voorbeeld: Als je online een vakantie zoekt, boek dan niet op de eerste pagina. Als je even verder zoekt, zul je zien dat diezelfde vakantie elders goedkoper is. Naast mijn normale werk deed ik vrijwilligerswerk. Ik had het gevoel dat ik de wereld daarmee een beetje mooier maakte en dat gaf me energie. Bovendien bouwde ik zo een netwerk op. Later leverde dat ook werk op.”

Hoe kun je jezelf empoweren?
“Ontspanning is het belangrijkste. Ga knutselen, lezen of met dieren knuffelen. Daarnaast is het zaak het beste uit jezelf te halen. Een oefening in mijn boek heet Wiel van het leven. Het is de bedoeling dat je alle activiteiten op een dag noteert. Inclusief de tijd die je besteedt aan social media. Daarna ga je omschrijven hoe je ideale dag eruitziet. Vervolgens bedenk je welke stappen je moet zetten om daar te komen. Als je in de schulden zit, lijkt het alsof de wereld stopt. Deels is dat ook wel zo, maar je kan niet 12 jaar stilstaan. Als je binnen jouw mogelijkheden leuke dingen doet, dan heb je in ieder geval nog ergens de regie over. Dat geeft je energie.”

Sandra Doevendans is Statenlid in Noord- Holland, consultant, antropoloog en radiomaakster. Op haar website lees je meer over haar werk en haar boek. Je kunt Schone lei hier ook bestellen, voor jezelf of voor iemand die een steuntje in de rug nodig heeft. Schaven aan jouw Toekomst geeft 10 exemplaren weg van Schone lei. Wil je hiervoor in aanmerking komen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via info@schavenaanjouwtoekomst.nl. De eerste 10 aanmeldingen ontvangen een exemplaar.