News Created with Sketch. Geplaatst op:
11-06-2020
.

Interview CNV Geldzorg

De coronacrisis treft 1 op de 5 Nederlanders vanaf 18 jaar in de portemonnee. Wat kan je doen om te voorkomen dat je in de problemen komt? Marjolein van Lonkhuijzen van CNV Geldzorg geeft tips.

Door de coronacrisis maken veel mensen zich zorgen om financiële situatie. Voor Marjolein van Lonkhuijzen, projectmanager van CNV Geldzorg, is dat geen verrassing. Zij weet dat financiële problemen in de top 3 staan van levensloopstress. Geldzorgen treffen niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever. Financiële problemen kunnen namelijk leiden tot concentratieverlies, stress en soms diefstal. Mede daarom ontwikkelde CNV Geldzorg programma’s waarmee de werkgever de werknemer kan ondersteunen.

Waarom help je werknemers via de werkgever?

Marjolein: “Via de werkgevers willen wij een veilige omgeving creëren waarin geldzorgen bespreekbaar zijn. We leren werkgevers hoe ze financiële stress kunnen herkennen. Vaak horen ze pas dat een werknemer in zwaar weer zit als er loonbeslag wordt gelegd. Terwijl je in die periode ervóór ook al veel had kunnen doen. Wij hebben daar tools voor, maar werknemers moeten die natuurlijk wel aangrijpen. Via werkgevers willen we hen net dat duwtje in de goede richting geven. Op schulden en geldzorgen rust een taboe. Mensen schamen zich ervoor omdat het een gevoel van falen geeft als ze het thuis financieel niet op orde hebben. Ook zijn ze bang dat ze anders worden beoordeeld en dat het hun carrièrekansen schaadt. ‘Maak ik nog wel kans op de functie van leidinggevende als ik mijn geldzaken niet op orde heb?’”

Wat heeft CNV Geldzorg te bieden?

“We bieden onder meer een e-learning aan Uitkomen met je inkomen. Daardoor krijg je inzicht in je financiële situatie. Je leert wat je nodig hebt om daar rust in te krijgen. Zelfredzaamheid is heel belangrijk. We kunnen wel alles uit handen nemen, maar als je leert hoe je je problemen aanpakt, heb je daar ook op termijn iets aan. Daarnaast bieden we ook coaching trajecten. Een budgetcoach duikt in je financiën en gaat samen met jou instanties bellen om betalingsregelingen te treffen bijvoorbeeld.”

Waar lopen mensen door de coronacrisis tegenaan?

“Ze raken hun baan kwijt. Of werkgevers vragen hen vakantiegeld of vakantiedagen in te leveren. Over een maand of 4 kunnen we de echte schade pas overzien. Door de pandemie hebben mensen een paniekreactie vertoond. Ze zijn gaan hamsteren bijvoorbeeld en hebben hun geld anders besteed dan normaal. Over een paar maanden blijkt pas wat daar de gevolgen van zijn. Dat is ongeveer de periode die er overheen gaat voor er loonbeslag wordt gelegd. Bovendien is er ook sprake van een soort domino-effect. Als een bedrijf omvalt, heeft dat ook gevolgen voor leveranciers en afnemers. Het effect daarvan zie je ook pas over een paar maanden.”

Wat kan je nu doen om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt?

“Om te beginnen, 3 dingen:

  1. Actie! Ga actief aan de slag met je achterstanden en zorgen. Wanneer je bang bent dat je bepaalde vaste lasten niet meer kunt betalen, schroom dan niet contact op te nemen met de bank, huisbaas, energiebedrijf, et cetera. Leg je situatie uit, dan zijn ze vaak bereid om met je mee te denken.
  2. Maak je zorgen bespreekbaar. Je bent niet alleen, er zijn heel veel mensen die moeite hebben om uit te komen met hun geld, om wat voor reden dan ook.
  3. Zoek hulp als je denkt dat je het alleen niet kunt oplossen. En durf hulp te accepteren. Heel veel mensen hebben een groot gevoel van schaamte en falen dat ze het niet alleen kunnen, en durven daarom niet om hulp te vragen.”

 

Meer weten? Neem dan contact op met CNV Geldzorg. Of benader een van de Jouw Toekomst Adviseurs