News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Nieuw jaar, nieuwe zorgverzekering?

Jaarlijks worden de premies en voorwaarden voor de ziektekostenverzekeringen vastgesteld. Het is zinvol elk jaar je verzekering opnieuw te bekijken. Wil je overstappen, dan moet je uiterlijk 31 december je oude verzekering opzeggen. Past je huidige zorgverzekering nog bij je? We geven je een aantal tips.

  1. Zet op een rij welke zorgbehoefte past bij jouw situatie. Denk daarbij aan wat voor jou belangrijk is qua zorg, bijvoorbeeld de huisarts, psychologische zorg en bepaalde medicijnen.
  2. Bepaal ook welk type basisverzekeringen bij jou past. Er zijn verschillende typen verzekeringen waaruit je kunt kiezen: natura, restitutie of een combinatie van beiden. Een natura verzekering is goedkoper dan een restitutie polis. Bij een natura polis moet je wel goed opletten bij het kiezen van je zorgverlener. Als er geen contract met de zorgverlener is afgesloten, krijg je minder vergoeding.
  3. De tweede stap is om de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt dat bijvoorbeeld doen op de website van de Consumentenbond of Zorgwijzer. Ga je voor je hele gezin een zorgverzekering afsluiten, dan is het vaak voordelig om voor iedereen apart een verzekering af te sluiten.
  4. Ben je collectief verzekerd? onderzoek of je op een andere wijze niet goedkoper uit bent. Soms bieden collectieve verzekeringen wel extra vergoedingen. Wanneer je denkt van die extra’s gebruik te maken, kan het interessant zijn om bij het collectief aangesloten te blijven.
  5. Kijk kritisch naar de premie die je betaalt en de vergoedingen die je ontvangt. De premies voor aanvullende verzekeringen zijn vaak hoog en de vergoedingen zijn soms beperkt.
  6. Voor sommige vergoedingen heb je bij een nieuwe verzekeraar een wachttijd van een jaar. Dus lees de voorwaarden goed door.
  7. Er is een verplicht eigen risico van € 385. Dit eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Je kunt dit vrijwillig verhogen tot maximaal € 885 per persoon. Dit doe je uiteraard alleen als je verwacht lage zorgkosten te maken. Een verhoging van het eigen risico zorgt ervoor dat je minder premie betaalt. Stel: je gaat € 20 per maand minder betalen voor € 500 extra eigen risico, dan betaal je per jaar € 240 minder. Zolang je dan minder dan € 625 aan zorgkosten betaalt, is het gunstiger om een hoger eigen risico te nemen. Maar je weet nooit welke kosten je van te voren gaat krijgen. Dus verhoog het alleen als je het risico van meer kosten ook kunt dragen. Elke verzekeraar berekent een ander voordeel. 
  8. Ga je naar de huisarts, maak je gebruik van verloskundige zorg, kraamzorg of zorg aan 17-jarigen of jonger dan zijn deze kosten uitgesloten van het eigen risico.

 

Wil je weten welke zorgverzekeraars er allemaal zijn, bekijk dan de infographic van Zorgwijzer. Je ziet hier dat veel zorgverzekeraars onderdeel uitmaken van grotere concerns.