News Created with Sketch. Geplaatst op:
15-07-2020
.

Vraag & antwoord: ontslag

Als je wordt ontslagen dan brengt dat een hoop onzekerheid met zich mee. Waar heb je recht op? We zetten een paar vragen op een rijtje.

Mijn werkgever wil mij ontslaan om bedrijfseconomische redenen? Wat betekent dat?

Het bedrijf waarvoor je werkt heeft te maken met ingrijpende zaken, zoals omzetverlies, minder werk, een reorganisatie of een verhuizing. Je werkgever kan dan, onder bepaalde voorwaarden, ontslag voor jou en je collega’s aanvragen. Daarvoor dient hij een (schriftelijke) aanvraag in bij het UWV. In die aanvraag moet hij beschrijven waarom hij je wil ontslaan. Jij mag hierop reageren. Daarna buigt de ontslagadviescommissie zich over de aanvraag. Op basis daarvan beslist het UWV of je werkgever je mag ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Als je werkgever alles goed onderbouwt, dan is de aanvraag binnen een week of 6 afgerond.

Wat is de ‘eindafrekening bij ontslag’?

Dit is een soort rekensom waarin staat waar je nog recht op hebt. Je salaris, het vakantiegeld, de opgebouwde eindejaarsuitkering en eventueel de openstaande vakantiedagen zijn hierin opgenomen. Krijg je de eindafrekening niet? Stuur je werkgever dan een brief. Je kunt hiervoor deze voorbeeldbrief gebruiken.

Krijg ik vakantiegeld als ik stop met werken?

Jazeker. Hoeveel je krijgt, staat in de eindafrekening. Mogelijk kan of wil je werkgever niet betalen. Als je zeker weet dat je recht hebt op vakantiegeld, stuur je werkgever dan een loonvordering. In deze aangetekende brief vraag je je werkgever het vakantiegeld over te maken.

Meer vragen en antwoorden over werk en inkomen vind je op de website van FNV. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@schavenaanjouwtoekomst.nl of neem direct contact op met een van de Jouw Toekomst Adviseurs.