News Created with Sketch. Geplaatst op:
25-01-2021
.

Vraag en antwoord: financiële planning

Leven zonder geldzorgen is fijn. Dat kan met een persoonlijk financieel plan. Zo’n plan kan je helpen als je wensen hebt voor de toekomst.

Hoe begin ik met het maken van een financieel plan?

Om meer controle over je financiën te krijgen, is het goed als je weet waar je geld aan op gaat. Je kunt dat natuurlijk zelf bijhouden op papier of er op je computer een overzicht van maken. Een digitaal huishoudboekje kan je hierbij goed helpen. Op Wijzer in Geldzaken staat een mooi overzicht van de huishoudboekjes waarin je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Door dit te doen krijg je inzicht in wat je maandelijks opzij kunt leggen. Ook zie je meteen als je ergens te veel geld aan uitgeeft.

Hoe maak ik een potje voor een grote uitgave?

Bij de meeste banken is het heel eenvoudig om gratis een extra spaarrekening te openen. Daar zijn meestal geen kosten aan verbonden. Het is zelfs mogelijk meerdere spaarrekeningen te openen. Dus als je een wens hebt voor een grote uitgave kun je via een aparte spaarrekening daarvoor sparen. Dat kan het beste door iedere maand vanaf de rekening waarop je loon binnenkomt een vast bedrag over te maken. Ongemerkt groeit er dan een mooi bedrag.

Is mijn pensioen goed geregeld?

Hoe je pensioen geregeld is via je huidige werkgever lees je in je UPO dat je jaarlijks digitaal ontvangt. UPO staat voor Uniform Pensioen Overzicht. Je kunt je UPO ook terugvinden op de website van jouw pensioenfonds onder Mijn Pensioen. Als je je e-mailadres achterlaat bij Pensioenfonds Meubel, krijg je automatisch bericht als je UPO klaarstaat. Als je hiervoor ook ergens anders hebt gewerkt heb je waarschijnlijk meer pensioen opgebouwd. Tegenwoordig staat alles wat je hebt opgebouwd mooi bij elkaar op Mijn Pensioenoverzicht. Het is de moeite waard eens te kijken hoe je inkomen voor later is. Ook het pensioen van je partner kun je er terugvinden. Je kunt hier met je DigiD inloggen en je pensioen bekijken.

Heb je andere vragen over financiële planning? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur