News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vraag en antwoord: Loongebouw cao Interieurbouw en Meubelindustrie

Loongebouw? Functietrede? Wat is dat precies? En hoe verandert je salaris als gevolg van de afspraken in de nieuwe cao Interieurbouw en Meubelindustrie?

Wat is een loongebouw precies?
In een loongebouw komen alle salarisschalen van de cao samen. Voor de cao Interieurbouw en Meubelindustrie geldt per 1 januari een nieuw en uitgebreider loongebouw, dus dat is even opletten. Op basis van de functiebeschrijving word je ingedeeld in het loongebouw en de passende ervaringstrede.

Het is belangrijk dat je voor het werk dat je doet een goede functiebeschrijving hebt. Hierin staat wat je werkzaamheden zijn en welke verantwoordelijkheid je daarbij hebt. Bij de uitbreiding van het loongebouw is een aantal nieuwe functiebeschrijvingen gemaakt. Welke functie aan welke loonschaal is gekoppeld lees je in het overzicht functie-indeling.

Wat is er veranderd aan ons loongebouw?
In het nieuwe loongebouw is het loon niet meer gebaseerd op leeftijd maar op ervaring vanaf 21 jaar. Op basis van functioneringsgesprekken en beoordeling kan ook met het toekennen van een ervaringstrede worden gewerkt. Bij voldoende functioneren of als er niet beoordeeld wordt, heb je recht op een volgende trede. Als je de laatste trede hebt bereikt, heb je alleen recht op de loonsverhogingen die in de cao worden afgesproken. Ook kun je zelf onderhandelen over opslag. De lonen in de cao gaan over het minimum dat je hoort te verdienen.

Hoe weet ik in welke loonschaal ik hoor?
Per 1 januari word je ingepast in het nieuwe loongebouw. Dat gebeurt op basis van de functiegroep van je functie.  Vervolgens  word je ingedeeld in de trede die komt op de eerste ervaringstrede boven het brutoloon dat je in december had. Dat kan betekenen dat je meteen al een loonsverhoging krijgt. Het kan ook zijn dat je meer verdient dan in de hoogste tredebedrag voor jouw functie. Lees voor meer uitleg indelen in functiegroep en trede.

Per 1 februari is een loonsverhoging van 3% afgesproken. Die verhoging geldt over het loon zoals dat in januari volgens de indeling in het nieuwe loongebouw is vastgesteld.  

Op mijn werk heb ik nog niks gehoord over het nieuwe loongebouw. Waar kan ik terecht?
De ondernemingsraad zorgt er onder meer voor dat de cao wordt nageleefd. Dat betekent dat zij er ook op moet toezien dat dit nieuwe loongebouw wordt ingevoerd. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op het gebied van bedrijfseigen loongebouwen,  beloningsbeleid en het functionerings- en beoordelingsbeleid. De afspraken hierover mogen alleen positief afwijken van de afspraken in de cao.

Vragen over dit bericht?
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit bericht kun je terecht bij Marielle Roelofsen.