News Created with Sketch. Geplaatst op:
12-08-2022
.

Vraag en antwoord: Ouderschapsverlof

Per 2 augustus kun je als ouder 9 weken betaald verlof opnemen. Hoe zit dat precies?

Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarmee je na de geboorte van je kind tijdelijk minder kan werken. Je kunt er gebruik van maken tot je kind 8 jaar is. Je krijgt maximaal 26 x het aantal uren per week. Tot kortgeleden betaalde je dit uit eigen zak. Per 2 augustus kun je 9 weken betaald verlof opnemen. Je krijgt dan 70 procent van je dagloon, tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon. Deze 9 weken moet je wel opnemen voor je kind 1 jaar wordt. Blijven er dan nog uren over van die 26 x aantal uren per week, dan mag je die wel opnemen, maar krijg je er niet voor betaald. De regeling is bedoeld om meer tijd door te brengen met je gezin en een goede verdeling te maken in de zorgtaken.

Mijn kind is 6 maanden, kan ik dan nog gebruik maken van de regeling?
Jazeker. Het betaald ouderschapsverlof geldt ook voor ouders die vóór de invoering van de wet een kind hebben gekregen. De voorwaarden: Je kind is jonger dan 1 jaar, je bent werknemer en je hebt nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof (26 x aantal uren per week) verbruikt.

Mag mijn werkgever mijn ouderschapsverlof weigeren?
Nee. Hij mag wel de verdeling van je werkuren weigeren. En dat mag alleen als jouw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Je vraagt het ouderschapsverlof tenminste 2 maanden voor de ingangsdatum schriftelijk aan bij je werkgever. In je verzoek geef je ook aan hoe je het wilt opnemen. Je kunt ervoor kiezen om elke week een dag minder te gaan werken of om 9 weken aan een stuk vrij te zijn. En alles daartussen. Je werkgever kan tot 4 weken voor de ingangsdatum de verdeling aanpassen. Je werkgever moet daar wel eerst met jou over overleggen.

Wil je weten hoe jij werk en privé in balans houdt? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

 

Gerelateerd Nieuws

Vraag en antwoord: zorgverlof

Misschien heb je iemand in je omgeving die jouw zorg nodig heeft....
Lees meer