News Created with Sketch. Geplaatst op:
11-01-2021
.

Vraag en antwoord: sparen

Als je iedere maand wat geld opzij zet, kun je sparen voor bijzondere wensen en ben je voorbereid op onverwachte uitgaven. Hoe bouw je een mooi spaarpotje op? We zetten het voor je op een rij.

Hoe laat ik mijn spaarpotje groeien?

Tegenwoordig is het heel makkelijk bij je bank een spaarrekening te openen. Door zo’n apart potje is de verleiding om geld uit te geven kleiner en heb je een goed overzicht van het bedrag dat je al hebt gespaard. Als je er een gewoonte van maakt iedere maand een vast bedrag over te maken naar de spaarrekening wordt het een vaste uitgave. Zonder dat je het merkt, groeit je spaarpotje dan tot een mooi bedrag.

Wat heb ik nodig voor tegenvallers?

Een van de belangrijkste doelen om geld voor opzij te zetten, is het opbouwen van een buffer. Daarmee kun je onverwachte uitgaven betalen. Denk aan het vervangen van apparaten en het onderhoud aan je huis of auto. Met de BufferBerekenaar kun je heel eenvoudig uitrekenen wat voor jouw situatie een passend bufferbedrag is.

Ik wil een mooie, grote uitgave doen. Gaat dat lukken?

Voor grote uitgaven heb je flink wat spaargeld nodig. Bijvoorbeeld extra pensioen, de aankoop van een huis, een verbouwing, een bruiloft of een verre reis. Een goede manier om te sparen voor deze uitgaven is om iedere maand 10% van je inkomen opzij te zetten.

Een handig hulpmiddel is de Nibud-rekentool Persoonlijk Budgetadvies. Hiermee maak je een overzichtelijke begroting en zie je aan welke posten je teveel uitgeeft in vergelijking met andere huishoudens.

Andere handige spaartips:
  • Open een spaarrekening waarbij je flexibel bent in storten en opnemen
  • Stel automatisch sparen in, liefst elke maand op het moment dat je inkomen binnenkomt
  • Zet geld opzij van je vakantiegeld of een andere meevaller