News Created with Sketch. Geplaatst op:
06-01-2021
.

Zo leuk is besparen

Je kunt veel geld besparen door jaarlijks je zorgverzekering en energieleverancier onder de loep te nemen. Maar ook met kleine aanpassingen kun je geld besparen, zonder dat je er veel van merkt. We geven je een aantal tips.

  1. Let op wat je eet

Sta je regelmatig voor het schap met de kant-en-klaarmaaltijden, zoals pizza’s, magnetronmaaltijden, voorgekookte aardappelen of gesneden fruit? Op zich is dat prima als je een keer gemakkelijk en snel wilt eten. Maar in verhouding is het duur en niet echt gezond. Laat deze geraffineerde producten staan. Breng je eten op smaak met kruiden en zeezout. Laat producten met toegevoegd suiker of E-nummers staan. Eet liever veel groente en fruit, ook bij het ontbijt en de lunch. Varieer regelmatig, zodat je voedingspatroon groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden en peulvruchten bevat. Je staat misschien iets langer in de keuken, maar je bewijst je gezondheid en je portemonnee een verantwoorde dienst.

  1. Wissel van supermarkt

Varieer eens in de supermarkt die je bezoekt. Het volgende onderzoekje kan je helpen bewust te worden: ga met een en hetzelfde boodschappenlijstje 3 weken achter elkaar naar verschillende supermarkten. Laat je daarbij niet verleiden door aanbiedingen. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en houd je ook aan deze lijst. Na 3 weken heb je een beeld welk supermarkt het voordeligst is. Ga ook eens naar de markt voor groenten en fruit. Vaak is dit beter van kwaliteit en stukken goedkoper dan in de supermarkt.

Gouden tip: ga niet naar de supermarkt rond etenstijd of als je trek hebt, dit is funest voor je portemonnee en je gezondheid.

  1. Hand op de huishoudpot

In het huishouden kun je veel geld besparen. Lekker weer? Hang de was lekker buiten te drogen of zoek bij slecht weer binnen een plekje. De wasdroger is een energieslurper en kost dus veel geld. Bovendien slijt je kleding er sneller door.

Dure schoonmaakmiddelen zijn vaak helemaal niet nodig. Bekijk de site Oma weet raad eens voor handige huishoudtips met natuurlijke schoonmaakproducten.

  1. Recycle

Geef je structureel veel uit aan de inrichting van je woning? Natuurlijk is het fijn om het thuis gezellig te maken, maar wees creatief. Bezoek dan eens de plaatselijke kringloopwinkel als de winkels weer opengaan. Vaak tref je daar spulletjes die net zo leuk zijn als nieuw maar vaak wel een heel stuk goedkoper. Door je creativiteit te gebruiken kan je veel plezier beleven aan deze aankopen. Klim ook eens op zolder of die van je ouders. Wie weet ligt daar iets wat je weer nieuw leven kunt inblazen. Kost niets en ook hier zijn het vaak spullen met een verhaal, herinnering en gevoel.

  1. Check je abonnementen

Hoe zit het met de abonnementen die je een (tijdje) kunt missen. Denk aan Spotify, Netflix of Videoland. Veel is via internet te bekijken en ook kinderen redden zich prima op YouTube. Probeer een tijdje zonder of las een pauze in in de zomermaanden als je toch minder tv kijkt en veel buiten bent. Per abonnement scheelt het je gauw €15,- per maand. Pak een boek of voer een gesprek met je partner. Vlak voor het slapen gaan geen tv/ beeldschermen kijken, is ook nog eens beter voor je nachtrust en dus goed voor je gezondheid.

Dan nog even dit: betaalde apps zijn niet aan te raden. En dan met name die voor kinderen. Ook als ze gratis de downloaden zijn, wordt er snel geld gevraagd voor extra mogelijkheden. Het einde is dan gauw zoek en je bent een discussie met zoon- en/of dochterlief rijker.

  1. En verder...

Ook in 2021 worden er weer aanpassingen gedaan op het gebied van bijvoorbeeld belastingen. Dit kan gevolgen hebben voor je inkomen, reiskosten of de uitgaven die je hebt voor bijvoorbeeld je leefstijl (voeding en/of sport). In dit artikel van nu.nl worden ze voor je op een rij gezet.