News Created with Sketch. Geplaatst op:
06-01-2023
.

Zo staat je pensioen ervoor

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je financiën te regelen voor je oude dag, maar ook op latere leeftijd kun je regelingen treffen. Hoe pak je dat aan? Je leest het hier.

Het vroeger je met je pensioen begint, hoe beter. Immers: hoe langer je spaart, hoe minder je er maandelijks van voelt. Als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie ontvang je naast je AOW ook pensioen vanuit Pensioenfonds Meubel. Je AOW-leeftijd hangt af van je geboortejaar. In 2023 gaat de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 10 maanden. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank kun je zien wanneer jij aan de beurt bent. De werkelijke AOW-leeftijd wordt 5 jaar van tevoren bekend gemaakt. Op dit moment wordt voor mensen geboren na 1961 een verwachting uitgesproken.

Eerder met pensioen
Je AOW-leeftijd hoeft niet hetzelfde te zijn als de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Je meubelpensioen biedt de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken of om deeltijd met pensioen te gaan. In beide gevallen wordt je pensioen lager. Je bouwt tenslotte minder lang pensioen op en dat bedrag wordt ook nog eens over een langere periode uitbetaald. Daarnaast houdt de Belastingdienst voor je pensionering ook nog eens meer belasting in.

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je in 1 oogopslag waar je straks recht op hebt. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, ook bij andere werkgevers en branches, vind je hier terug. Op basis daarvan kun je ook inschatten of het verstandig is eerder met pensioen te gaan.

Regelingen in de meubel
In de interieurbouw en meubelindustrie hebben we een aantal interessante regelingen voor als je eerder wilt stoppen of minder wilt werken. Zo is er de 80-90-100-regeling. Vanaf 58 jaar kun je met onbetaald verlof minder gaan werken. Om je pensioenopbouw op niveau te houden, krijg je een compensatie. Dit is maximaal 20% van de jaarpremie die bij je laatste pensioengevende loon hoorde, voordat je minder ging werken. Bij 1 dag minder werken kun je dan tot 80% werk, 90% loon en 100% pensioen komen. Meer informatie vind je op de site van CBM.

Met de RVU-regeling kun je maximaal 3 jaar voor je AOW-leeftijd stoppen met werken. Je ontvangt dan een bruto-uitkering van €24.444 per jaar of €2.037 bruto per maand. De regeling is bedoeld voor alle werknemers, die op het moment dat ze willen stoppen, zwaar werk verrichten in de productie/montage, logistiek/transport of technische dienst. Een voorwaarde is dat je 20 van de laatste 25 jaar werkzaam bent geweest in de sector. Ook jaren in bijvoorbeeld de Timmerindustrie, Klein Metaal of Afbouw tellen mee als dienstjaren. De regeling is tot 31 december 2025 van kracht. Je leest er meer over op de site van Sociaal Fonds Meubelindustrie. Daar vind je ook een aanmeldingsformulier.

Budgetcoach
Twijfel je of je alles goed hebt geregeld voor later, win dan advies in bij een budgetcoach. Als werknemer in de interieurbouw en meubelindustrie kun je gratis een Financieel Fitpakket afsluiten. Advies van een budgetcoach hoort daarbij. Een budgetcoach kan inzichtelijk maken of je na je pensioen uitkomt met je geld. Om eventuele tekorten aan te vullen, kun je een lijfrente afsluiten of beleggen. Op de site van Nibud lees je meer over de mogelijkheden en risico’s van de verschillende voorzieningen. Een budgetcoach kan je hier ook meer over vertellen.

Wil je meer weten over de regelingen in de interieurbouw en meubelindustrie? Of heb je vragen over je loon of mogelijkheden om je positie te verbeteren? Maak dan een afspraak met Jouw Toekomst Adviseur.