News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo bereid jij je voor op je ontwikkelingsgesprek

Een ontwikkelingsgesprek is een open gesprek tussen jou en je leidinggevende. We noemen het daarom ook ‘het goede gesprek’. De focus van dit gesprek ligt op de korte termijn. Je maakt bespreekbaar wat je wilt ontwikkelen en wat je hierbij nodig hebt. Zou je jouw functie bijvoorbeeld uit willen breiden met andere taken? Dan is het een goed idee om dit aan te geven tijdens je ontwikkelingsgesprek. Benoem je ambities. Dat werkt motiverend, zowel voor jou als voor je werkgever.

 

Ontwikkelingsgesprek voorbereiden

Het goede gesprek aangaan met je leidinggevende is fijn voor jullie allebei. Het is een mooi moment om te bespreken hoe het met je gaat en waar je jezelf verder in wilt ontwikkelen. Belangrijk is dat je je goed uit kunt spreken tijdens het gesprek. Dat vergt wat voorbereiding. Denk goed na over je kwaliteiten, want die mogen zeker benoemd worden. Daarna kun je vooruitblikken. Waarin kun jij groeien, wil je je functie uitbreiden met andere taken? Door dit alvast helder te hebben voor jezelf, kun je dit gemakkelijker overbrengen naar je leidinggevende.

 

Wat is het verschil tussen een loopbaangesprek en een ontwikkelingsgesprek?

Waar een loopbaangesprek een lange termijnvisie heeft, focust een ontwikkelingsgesprek zich juist op de korte termijn. Een loopbaangesprek richt zich op de komende 3 tot 5 jaar. Er wordt gesproken over de bredere context van het werk. Je bespreekt eventuele toekomstige functies en welke vaardigheden hierbij horen. Het ontwikkelingsgesprek richt zich juist op de korte termijn. Je huidige prestaties, sterke punten en ontwikkelingsbehoeften binnen je huidige rol worden bespreekbaar gemaakt. Tijdens het goede gesprek word je niet beoordeeld, maar is er juist alle ruimte voor jouw eigen inbreng.

 

Gespreksformats voor het ontwikkelingsgesprek

Om het ontwikkelingsgesprek zo goed mogelijk vorm te geven, zijn verschillende gespreksformats ontwikkeld. In deze gespreksformats staat de medewerker centraal. Wij raden bijvoorbeeld het format ‘Jouw gesprek’ aan als leidraad. Zo voorkom je dat het gesprek alle kanten op vliegt, maar stel je wél de medewerker centraal. Afhankelijk van de organisatiecultuur of type gesprek dat je wil voeren, past hier een bepaald format bij. Wil je meer informatie, of wil je zo’n gespreksformat ontvangen? Neem dan gerust contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

Veerkracht is je superkracht

Van 25 tot en met 29 september is het Nationale Vitaliteitsweek m...
Lees meer

Waarom bijscholing? Investeer in je toekomst!

Je bent nooit uitgeleerd. Zelfs niet als je al jarenlang bij deze...
Lees meer