News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Pensioennieuws: nieuwe wet en naamswijziging

Er zijn nieuwtjes en veranderingen in de pensioenwereld. Zo gaat het oude Pensioenfonds Meubel vanaf nu verder als Oak Pensioen. Verder is per 1 juli de nieuwe pensioenwet ingegaan. In dit artikel lees je meer over deze veranderingen en wat ze voor jou betekenen.

 

Wet toekomst pensioenen

Op 1 juli is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ingegaan. De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Het voormalige pensioenstelsel paste niet meer bij de huidige tijd. De nieuwe pensioenwet is ingegaan om ervoor te zorgen dat het pensioen ook in de toekomst goed geregeld blijft.

 

Wat blijft hetzelfde?

De basis blijft hetzelfde. We blijven ons pensioen gezamenlijk opbouwen en we delen de financiële risico’s met elkaar. Werkgevers en werknemers leggen premie in, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.

 

Wat verandert er?

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe pensioenstelstel kunnen de pensioenuitvoerders het geld dat ze verdienen met beleggen sneller gebruiken om het pensioen te verhogen. Omgekeerd werkt dit hetzelfde. Als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen.

 

Jouw pensioen in een individueel pensioenpotje

De nieuwe regels voor pensioen maken het nu duidelijker én persoonlijker. Je kunt precies zien hoeveel pensioen je persoonlijk opbouwt. Het pensioen dat je opbouwt, is voortaan alle premie die namens jou is betaald, samen met het rendement dat werd verdiend door dit geld te beleggen.

 

De nieuwe pensioenwet past beter bij deze tijd

Wat ook verandert, is dat de premie die je betaalt, altijd ten gunste komt van jouw eigen pensioen. Dat gebeurt altijd, ongeacht je leeftijd. In het oude systeem bouwde je vooral aan het einde van je werkperiode veel pensioen op. Maar als je later in je werkende leven van baan veranderde of zonder werk kwam te zitten, dan kon dat grote gevolgen hebben. De nieuwe pensioenwet voorkomt dat. Zo sluit de wet beter aan bij deze tijd. De meeste medewerkers blijven namelijk geen 40 jaar meer bij dezelfde werkgever.

 

Wanneer gaan de veranderingen in?

De nieuwe pensioenwet is op 1 juli 2023 ingegaan, maar het duurt even voordat je de gevolgen daarvan merkt. Er komt eerst een overgangsfase. In deze periode gaan werkgevers, vakbonden en de pensioenuitvoerder met elkaar in gesprek. Ze bespreken hoe ze de pensioenregeling kunnen aanpassen aan de nieuwe regels. Oak Pensioen (voorheen Pensioenfonds Meubel) wil de nieuwe regeling op 1 januari 2025 invoeren. Vanaf het moment dat de nieuwe regeling ingaat, gelden de nieuwe regels voor jouw pensioen.

 

Meer informatie over de nieuwe pensioenwet

Je leest alles over de nieuwe pensioenwet op de website van Oak Pensioen. Heb je vragen over je pensioen, of is er iets onduidelijk? Neem dan gerust contact op met het pensioenfonds via deelnemer@oakpensioen.nl of 0505 – 22 40 26.

 

Pensioenfonds Meubel is vanaf nu Oak Pensioen

Pensioenfonds Meubel heet vanaf 1 juli ‘Oak Pensioen’. Het pensioenfonds bedient namelijk meer sectoren dan alleen de meubelindustrie. Daarom wilde het pensioenfonds een naam die voor iedereen goed werkt. Daarom hebben ze nu ‘Oak Pensioen’ gekozen. ‘Oak’ is Engels voor ‘eik’. Dat is een knipoog naar de oorsprong van het pensioenfonds. Eikenhout wordt namelijk veel gebruikt bij het maken van meubelen.