News Created with Sketch. Geplaatst op:
28-08-2020
.

Ruim baan voor oude knarren!

Onze pensioenleeftijd schuift steeds verder op. Hoe zorg je ervoor dat je succesvol ouder wordt op je werk? Dat doe je door al op jongere leeftijd al ‘anders’ te denken, reflectief te zijn en te investeren in jezelf.

De huidige oudere generatie op de werkvloer heeft helaas nog steeds te maken met hardnekkige en foute vooroordelen over ouder worden op het werk. Zo zouden ‘oude knarren’ minder hard werken, vaker ziek zijn, niet meer up-to-date zijn en slecht kunnen veranderen. Dit werkt demotiverend en het gevaar bestaat dat oudere werknemers zich daarnaar gaan gedragen:  “Ik ben toch slecht met computers, dus waarom zou ik er moeite voor doen?” Maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze stereotiepe ideeën over ouderen. Als oudere werknemers niet goed meekomen, heeft dat meestal een andere oorzaak. Vaak is het probleem dat iemand zichzelf niet goed kan managen en hierin ook niet is gestimuleerd. Jezelf niet goed kunnen managen daar hebben jongeren ook last van. Daarom is het advies ook: Als je succesvol ouder wilt worden op je werk, begin dan al op jonge leeftijd. Dit betekent dat als je op je 20ste al investeert in zelfmanagement, je dat op je 50ste  of daarna ook nog kunt. Bij zelfmanagement reflecteer je op jezelf en stel je doelen die jou scherp houden en motiveren. Zo blijf je jezelf ontwikkelen door kennis tot je te nemen en open te staan voor nieuwe dingen. Niet alleen op het werk maar ook daarbuiten. Blijf in beweging, dat houdt je flexibel. Letterlijk maar zeker ook figuurlijk.

Gezonde levensstijl

In de eerste plaats is een gezonde levensstijl, belangrijk om je werkvermogen tot op hoge leeftijd op peil te houden. Slaap goed, eet gezond en beweeg regelmatig. Dat helpt je ook na te denken over wat de fysieke belasting van jouw werk met je doet. “Wat valt mij zwaar en welke preventieve maatregelen kan ik nemen? Moet ik opletten bij tillen? Of moet ik een sport gaan doen waarbij ik mij goed kan ontspannen? Vaker opstaan om achter mijn computer vandaan te gaan?” Zo kun je ziekte of fysieke beperkingen voorkomen.

Reflectie

Verder betekent succesvol meedraaien op het werk voor iedereen iets anders. Oudere werknemers hebben over het algemeen meer levenservaring en weten beter waar ze goed in zijn. Dat kan een voordeel zijn. Omdat zij het klappen van de zweep wel kennen en hun emoties beter kunnen reguleren, hebben ze in het algemeen minder stress of spanning. Maar ook als je meer ervaring hebt, dan ben je gebaat bij reflectie, eventueel met een goede coach. Zo kom je erachter wat je nodig hebben om optimaal te functioneren. Coachend leidinggeven is in het bedrijf voor jong en oud een belangrijke factor om succesvol te zijn.

Blijven leren

Het ‘blijven leren’ hoort dan ook hoog op de agenda van zowel jongere als oudere werknemers te staan. Want mensen die zichzelf steeds ontwikkelen, zijn tot op hogere leeftijd succesvol aan het werk. Natuurlijk valt het niet te ontkennen dat we, naarmate we ouder worden, op meerdere vlakken veranderen. Niet alleen fysiek - minder spierkracht en energie -, maar ook sociaal en mentaal. Zo gaat de verwerking van informatie en geheugen vaak achteruit. Daar staat tegenover dat sociale vaardigheden en het opvangen van positieve en negatieve emoties door levenservaring beter zijn ontwikkeld. Doorwerken na het pensioen valt aan te raden. Langer doorwerken zorgt voor meer hersenactiviteit, lichaamsbeweging en sociaal contact dan thuis zitten. Ook werkt doorwerken positief in zingeving en de mentale gesteldheid. Dit zijn belangrijke pijlers voor een kwalitatief goed, gezond en actief leven.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of wil je weten welke cursus bij jou past? Maak een afspraak met een van de Jouw Toekomst Adviseurs adviseurs. Stuur een mail naar info@schavenaanjouwtoekomst.nl of neem direct contact op.

Gerelateerd Nieuws

Juist nu: leer online

Deze periode leent zich uitstekend om een cursus of training te v...
Lees meer