News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

5 vragen aan Jouw Toekomst Adviseur Miranda Oosdijk

Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over gezondheid en bewegen, maar ook over plezier in je werk. Miranda Oosdijk: “Daar kun je zelf voor zorgen. Je hebt keuze in wat je doet.” 

Is plezier in je werk hetzelfde als de hele dag lachen?
“Nee, het gaat over je goed voelen op je werk. Daarbij kun je ook kijken naar zaken die je zelf kunt verbeteren. Op de werkplek, maar ook in jezelf. Door die houding aan te nemen blijf je jezelf uitdagen, blijf je leren en ga je vooruit. Je hoeft echt geen lange opleiding te volgen om jezelf te ontwikkelen, dat kun je iedere dag doen. Bij jezelf verbeteren hoort ook feedback van je collega’s of werkgever ontvangen. Het is goed om daarin een open houding aan te nemen. Wanneer je werkgever aangeeft dat je bijvoorbeeld je gezondheid kunt verbeteren, neem dan zelf het initiatief door bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan met je huisarts of de bedrijfsarts. Je kunt preventief naar je bedrijfsarts voor een soort check-up, ook als je niet ziek bent. Een ander voorbeeld is een persoonlijkheidstest. Daarmee kijk je naar: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en waar word ik blij van? De Jouw Toekomst Adviseur kan je helpen meer inzicht in je eigen carrière te krijgen.”

Hoe kom je in gesprek met je werkgever?
“Soms neemt de werkgever niet uit zichzelf de tijd om met je te praten, dus moet je zelf aan de bel trekken. Mensen zijn het goud van elke onderneming. Jij bent superbelangrijk! Dat weet elke werkgever. Maar als het over jouw eigen gezondheid en functioneren gaat, ben je zelf ook verantwoordelijk. Ga vooral tijdig in gesprek en wacht niet af tot je voor een voldongen feit staat. Je hebt niet van het ene op het andere moment een versleten rug of knieën. Kom met ideeën over je eigen werkomstandigheden, je werkplek, wat je signaleert, veranderingen die je opmerkt in je bedrijf, omgeving én privé. Want ook dat laatste is belangrijk voor je werkgever.” 

Wat kun jij als Jouw Toekomst Adviseur hierin betekenen?
“Ik kan het gesprek tussen werkgever en werknemer op gang brengen. Ik kan samen met jou het gesprek aangaan of je adviseren over hoe je dat zelf kunt doen. Als je advies nodig hebt, kan je altijd bellen of mailen”.

Wat doe jij zelf om plezier in je werk te houden?
“Ik probeer in mijn dagelijks werk voldoende afwisseling van werkzaamheden in te plannen, zodat ik niet de hele dag achter de computer hoef te zitten. Daarnaast maak ik iedere werkdag een wandeling tussen de middag, vaak samen met collega’s. Ik zwem en roei en ik ben graag buiten in de natuur. Verder sta ik open voor nieuwe ervaringen. Ik ben oprecht geïnteresseerd en vind het leuk om ergens in te stappen, open en onbevangen.”

Is dat meteen jouw gouden tip?
“Die is: blijf lachen op je werk, neem jezelf wat minder serieus en neem initiatief. Achterover hangen en klagen helpen echt niet. Kom in beweging en doe iets. Je zult zien dat dat je vooruit brengt en positiviteit oplevert, in welke vorm dan ook. Humor is kei-belangrijk!”

Gerelateerd Nieuws

5 vragen aan Jouw Toekomst Adviseur Anouk van Stipriaan

Anouk van Stipriaan is een van de Jouw Toekomst Adviseurs. Zij ve...
Lees meer