News Created with Sketch. Geplaatst op:
04-08-2021
.

“Doe werk dat je leuk vindt”

Simon Rijnboutt (57) promoveerde in de biochemie, maar koos een kleine 20 jaar terug toch voor een carrière als meubelmaker. Met KastWerk maakt hij kasten op maat. In dit interview vertelt hij over zijn bijzondere carrière.

Hoe is jouw carrière als meubelmaker begonnen?
“Daarvoor moet ik ver terug. We verhuisden naar Muiden en gingen wonen in een huis aan de Vecht. Al mijn nieuwe vrienden hadden een bootje, dat wilde ik ook. Toen heeft mijn vader, een bouwpakket voor me gekocht en hebben we samen de boot in elkaar gezet. Mijn vader was architect. Het was gewoon dat er bij ons veel werd getimmerd en gebouwd. Dat was voor mij de trigger om verder te knutselen. Omdat ik goed kon leren ben ik naar het gymnasium gegaan en daarna ben ik biochemie gaan studeren. Tegelijk verdiende ik al sinds de middelbare school geld met het maken van meubels. Op mijn studentenkamer ging ik daarmee door. Bij de plaatselijke houthandel alles op maat zagen en op mijn kamer zette ik het meubel in elkaar.”

Maar je werd niet meteen meubelmaker.
“Nee. Na mijn stage ben ik in het laboratorium blijven hangen. Ik vond het heel leuk om onderzoek te doen. Minder leuk vond ik dat je, naarmate een onderzoek vordert, je er steeds verder vanaf komt te staan. Je bent dan bezig met allerlei administratieve handelingen, terwijl ik juist graag met mijn handen werk. Ik heb een paar jaar als onderzoeker gewerkt en daarna werkte ik voor verschillende farmaceutische bedrijven. Ik twijfelde al eerder om iets anders te gaan doen, maar er was steeds wel een reden om het niet te doen. Toen het bedrijf waarvoor ik werkte ging reorganiseren, kon ik kiezen: naar Amerika of een andere baan zoeken. Toen ben ik begonnen met KastWerk. We kochten een atelierwoning, zodat ik aan huis kon werken. Omdat ik nog een jaar op de loonlijst stond, kon ik alles wat ik verdiende meteen weer in de zaak terugstoppen.”

Meer weten over de bijzondere carrière van Simon? Je leest zijn hele verhaal hier.