News Created with Sketch. Geplaatst op:
01-09-2021
.

Houd je zaag scherp

Na je vakantie met hernieuwde energie weer aan de slag? In de catalogus vind je het luisterboek Vitalogie van Klaas Koster. Dit boek geeft je inzicht in verschillende energiebronnen en legt uit aan welke knoppen je moet draaien om de energie weer te laten stromen.

Fitte, vitale medewerkers die bevlogen hun werk doen. Het is een ambitie van veel bedrijven, zeker nu duurzame inzetbaarheid zo’n belangrijk thema is. Klaas Koster beschrijft in zijn boek hoe je dit voor jezelf en je team kunt bereiken.

Een passage uit het boek:
‘Zelfleiderschap begint met zelfreflectie. Met stilstaan bij wat je beweegt. Bewustzijn van het nut en de noodzaak om te veranderen is wat je nodig hebt om de vier energiebronnen (fysiologisch, psychologisch, ecologisch en filosofisch) optimaal te benutten. Op tijd reflecteren voorkomt bovendien dat je onnodig energie verspilt zoals dat gebeurde bij de zagende man die Stephen Covey opvoert in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Al uren is hij bezig met het omzagen van een boom en inmiddels is hij behoorlijk uitgeput van het loodzware werk. De suggestie om even te stoppen en eerst de zaag weer scherp te maken zodat het werk sneller gaat, legt hij naast zich neer. Geen tijd, ik moet nog zoveel zagen – zo laat hij weten.’

Hoe belangrijk het is om met goed en onderhouden materiaal te werken, weten we allemaal. Goed onderhoud zorgt voor effectiviteit in je werk en bovendien werkt het prettig(er). Hoe zit het met je eigen onderhoud op het gebied van vitaliteit? Klaas Koster beschrijft in zijn boek de vitaliteitschijf. Deze bestaat uit de volgende elementen:

  1. De nut en noodzaak om keuzes te maken om vitaler te leven
  2. Je lichaam en levensstijl (fysiologisch)
  3. Je mindset en je emoties (psychologisch)
  4. Jij en je omgeving/relaties (ecologisch)
  5. Talenten, drijfveren en zingeving (filosofisch)

 

Met de Vitascan kan je de balans opmaken, bekijken wat nog aandacht nodig heeft en hoe jij jouw persoonlijke zaag scherp houdt. Klik hier om je aan te melden voor het luisterboek ‘Vitalogie!’ van Klaas Koster.

Wil jij met jouw persoonlijke ontwikkeling of vitaliteit aan de slag of binnen jouw team werken aan vitaliteit? Graag gaan we hierover met jou in gesprek. Ook vertellen we je graag over de (subsidie)mogelijkheden om opleidingen en trainingen vergoed te krijgen binnen de sector. Neem hiervoor contact met ons op of stuur een mail naar info@schavenaanjouwtoekomst.nl.