News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Koen, de beste meubelmaker van het land

Koen van Ast, student aan het HMC, is onlangs voor de tweede keer uitgeroepen tot beste meubelmaker van Nederland. Dat gebeurde op Skills Heroes, de jaarlijkse vakwedstrijden voor mbo-studenten.

Op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam en Rotterdam vind je alle opleidingen op gebied van interieur, meubel, techniek of design. Op deze mbo vakschool wordt regulier onderwijs gegeven, maar ook na-, her- en bijscholing en diverse praktijkcursussen voor mensen die al in de branche werkzaam zijn.

Studenten van het HMC deden in maart mee aan Skills Heroes, de jaarlijkse mbo-vakwedstrijden. Tijdens deze wedstrijden wordt onder meer gezocht naar de beste meubelmaker van Nederland. Skills Heroes heeft als doel het beroepsonderwijs te promoten. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit de overheid, het onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam en een groot aantal sponsoren.

HMC’er Koen van Ast deed dit jaar voor de tweede keer een gooi naar de titel. Vorig jaar werd hij al uitgeroepen tot beste meubelmaker van Nederland. Hij kwalificeerde zich toen voor de wereldkampioenschappen in Shanghai. Vanwege corona ging dat evenement niet door. Koen mocht wel meedoen aan Skills Poland en ook daar werd hij tot winnaar uitgeroepen. 

Dit jaar moesten de deelnemers een tafel met een driepootconstructie maken. Koen deed dat als beste. Later deze maand hoort hij of zijn overwinning voldoende is om deel te nemen aan het EK in het Poolse Gdansk. Koen volgt de opleiding (scheeps)interieurbouwer op het HMC. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf waarbinnen hij meubels op maat maakt.

Naast Koen vielen nog drie studenten van het HMC in de prijzen. Interieuradviseur Hanneke Heida, meubelmaker Roan Boere en verkoopspecialist Amber Nelen verdienden allemaal een bronzen plak.