News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Timemanagement: zo verdeel je je tijd

Als je jezelf verder wilt ontwikkelen door een cursus of opleiding te volgen, dan is het zaak je tijd anders in te delen.

Als je een cursus of opleiding gaat volgen, dan moet je je tijd zorgvuldig indelen. Zo voorkom je dat je alleen maar aan het jakkeren bent tussen werk, school en je gezin. Voor je het weet, geniet je dan nergens meer van. Het toverwoord is balans. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd goed verdeelt? 5 tips.

1. Verdeel de taken thuis

Als jij tijd nodig hebt om te studeren, dan blijven andere dingen liggen. Maak van tevoren goede afspraken met je partner. Zo worden alle huishoudelijke klusjes gedaan en hoeft niemand zich te ergeren of schuldig te voelen. Voer je een eenpersoonshuishouden? Probeer de huishoudelijke taken dan te klusteren. Doe in 1 keer de boodschappen voor de hele week of laat ze bezorgen. Schakel hulp in waar dat kan. En stel je eigen eisen tijdelijk bij. Als je een studieopdracht moet inleveren, kan die schone badkamer wel even wachten.

2. Maak bewuste keuzes

Bij een langdurige studie, kun je niet meer ja zeggen tegen elke extra taak en zal je ook wel eens een feestje moeten laten schieten. Realiseer je dat dit tijdelijk is en kies voor wat echt belangrijk is. Laat vooral ook zoveel mogelijk mensen weten dat je een opleiding volgt. Dan hoef je niet elke keer uit te leggen waarom je niet blijft hangen na het sporten of waarom je de vrijdagmiddagborrel overslaat.

3. Focus

Houd voor ogen wat je met een opleiding of cursus wilt bereiken. Wees gedisciplineerd en laat je niet afleiden. Studeer in een ruimte waar je niet wordt gestoord. Een goede manier om efficiënt om te gaan met je tijd is de Pomodoro techniek. Hierin werk je in blokken van 25 minuten geconcentreerd aan een taak. Zo voorkom je uitstelgedrag en blijf je gemotiveerd.

4. Ontspan

Plan je huiswerk om leuke dingen heen. Het is onmogelijk om een heel weekend te studeren. Heb je op zaterdagmiddag een leuke afspraak? Sta dan een keer wat eerder op of studeer 2 uur in de avond. Blijf vooral ook bewegen. Ruil niet al je sporturen in voor je studie. Een gezonde geest huist tenslotte in een gezond lichaam.

5. Studeer volgens je bioritme

Studeer op momenten dat je het meest scherp bent. Dan neem je meer op en werk je efficiënter. Voor de een is dat ’s morgensvroeg, voor de ander ’s avonds. Met de online opleidingen van Schaven aan jouw Toekomst kun je op elk moment van de dag aan de slag. Deze bioritme-test wijst uit wanneer jij op je best bent.

Meer weten over timemanagement, kijk dan voor relevante cursussen in onze catalogus.