News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Van stagiaire naar werknemer bij CBM

Mandy Kitsz is sinds januari in dienst bij Koninklijke CBM als jurist. Voor Schaven aan jouw Toekomst zal zij onderwerpen rond de cao behandelen. We stellen haar aan je voor.

Hoe ben jij bij CBM terechtgekomen?
Mandy: “Ik heb eerder stage gelopen bij CBM, de branchevereniging voor de meubelindustrie en interieurbouw.  Daarna ben ik aan de slag gegaan bij UWV. Daar hield ik mij bezig met ontslagprocedures. Interessant werk, maar op den duur had ik behoefte aan meer afwisseling. Toen mij werd gevraagd of ik interesse had in de functie van jurist bij CBM, hoefde ik niet lang na te denken. Het leuke van dit werk is dat je direct contact hebt met de werkgever. En je bent ook heel praktisch bezig. Ondernemers bellen met juridische vragen en passen jouw advies meteen toe. Ik ben afgestudeerd met een master Arbeidsrecht, maar bij CBM houd ik me ook bezig met andere rechtsgebieden. Dat geeft veel variatie.”

Wat is precies jouw taak?
“Ik adviseer onze leden over uiteenlopende juridische vraagstukken.  Daarnaast voert CBM het secretariaat van de Stichting Vakraad Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven. Niet-leden en werknemers kunnen bij de Vakraad terecht voor de uitleg van cao-bepalingen. Als zij een specifieke vraag hebben over een contract bijvoorbeeld, dan kan ik hen, zij het beperkt, helpen, en zal ik hen wijzen op de toegevoegde waarde van CBM. Overigens is de huidige cao een stuk beter leesbaar dan die ervoor. Mensen bellen soms alleen maar om te checken of ze een bepaling goed hebben begrepen. Los daarvan vind ik het goed dat de Vakraad voor alle betrokken partijen bereikbaar is, dus ook voor werknemers. Dat is echt niet in alle branches het geval. Ik neem ook zitting in het Sociaal Fonds Meubel. Deze overkoepelende organisatie stimuleert goede arbeidsverhoudingen, werkgelegenheid, scholing, vakopleiding, instroombevordering, duurzame inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden.”

Waar worden de meeste vragen over gesteld?
“Er zijn relatief veel vragen over roostervrije dagen. En de 58+-regeling is ook niet voor iedereen duidelijk. Dat snap ik best, want je moet er een hoop bij rekenen, zeker als er sprake is van specifieke uitzonderingen. Ook over bijzonder verlof krijg ik regelmatig vragen. Het recht op kort- en langdurend zorgverlof is bijvoorbeeld niet in de cao opgenomen. Dan moet je het zoeken in de algemene wettelijke regelingen.”

Wat heb jij met de meubelindustrie en interieurbouw?
“Ik heb 2 linkerhanden, dus zelf maak ik niets. Ik vind het wel een interessante branche waarin veel moois wordt gemaakt. Ondertussen heb ik veel hardwerkende en leuke mensen ontmoet. Ik vind het ook echt leuk om een kijkje in de keuken te nemen. In mijn functie ga ik regelmatig bij ondernemers langs. Binnenkort starten we weer met Jurist op bezoek. Onze leden kunnen bij CBM een juridische scan aanvragen. Dan bekijken we samen of alles op juridisch gebied goed geregeld is.  Daarnaast hebben we natuurlijk de leden- en netwerkevents.”

Jij bent ook betrokken bij Schaven aan jouw Toekomst. Wat doe jij zelf om duurzaam inzetbaar te blijven?
“Voor een jurist is het belangrijk om je kennis up to date te houden, daarom ik ben altijd bezig met scholing. Dat vind ik sowieso belangrijk. Als ik het gevoel heb dat ik niets nieuws meer leer of niet word uitgedaagd, gaat dat mij dwars zitten. Verder loop ik veel hard. Dat is voor mij een uitlaatklep en dé manier om mijn gedachten te ordenen. Daardoor functioneer ik ook beter. En natuurlijk let ik goed op de balans tussen werk en privé. Daarom plan ik af en toe een mooie reis waarmee ik even uit mijn hoofd kan komen.”

Heb jij ook algemene vragen over de uitleg van de cao? Bel dan met de Vakraad: 023-5158800. Denk je dat jouw collega’s hier ook wat aan hebben, mail ons dan via info@schavenaanjouwtoekomst.nl. Maar nog belangrijker: wil je met jouw bedrijf gebruik maken van de toegevoegde waarde van CBM meld je dan aan via ledenadministratie@cbm.nl. Samen kunnen we ons dan inzetten voor een sterke en creatieve maakindustrie voor wonen en werken.