News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vergroot je elektrotechnische vaardigheden

De werkzaamheden in de interieurbouw en meubelindustrie zijn divers. Je bent bijvoorbeeld ook betrokken bij het plaatsen van verlichting of keukenapparatuur of andere elektrotechnische zaken. Daarom is het interessant je vaardigheden op gebied van elektrotechniek te vergroten. Jos Verlinden is accountmanager bij praktijkopleider ROVC. Hij legt uit wat de meerwaarde is van de module Basisvaardigheden Elektrische installaties.

Medewerkers binnen de meubel- en interieurbouwbranche kunnen via ROVC 2 modules Basis Elektrotechniek volgen. Wat houdt die training in?
Jos Verlinden: “In veel branches worden de werkzaamheden diverser. De opdrachtgever vraagt een totaaloplossing en wil dit het liefste bij 1 aanbieder onderbrengen. Dit speelt ook in de interieurbouw en meubelindustrie. Er wordt veel elektrotechniek toegepast, denk aan ledverlichting en stopcontacten. De opdrachtgever verwacht dat de interieurbouwer ook deze elektrotechnische werkzaamheden kan uitvoeren. 

In elke module behandelen we een ander aspect van elektrotechniek. In de module NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon gaan we in op veiligheid. Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn medewerkers. Op het gebied van elektra doet hij dat via de norm NEN 3140. In module NEN 3140 Voldoende onderricht persoon, geven we kennis mee om veilig te werken aan elektrotechnische installaties. Deze training duurt 2 dagdelen.

ROVC is een rasechte praktijkopleider. We leren op een praktijkgerichte manier vaardigheden aan. Daarin hebben we een breed aanbod. Via ECM bieden we daarnaast ook de training Basisvaardigheden elektrische installaties aan. Deze training organiseren we op onze TechCenters in Ede, Helmond en Dordrecht. Maar we kunnen hem ook voor een groep medewerkers als incompany training organiseren. Dat is interessant vanaf ongeveer 10 deelnemers.” 

Hoe ziet training Basisvaardigheden elektrische installaties eruit?
“In 4 dagdelen gaan de cursisten vooral praktisch aan de slag. We bespreken de laatste technieken en materialen en daar gaan we mee werken. In de training staan 2 zaken centraal: vaardigheid en veiligheid. We beginnen bij de meterkast, letterlijk. Van daaruit gaan de deelnemers een installatie aanleggen. Dat betekent dat ze onder meer buizen buigen en monteren, stroomdraad leggen, draden strippen, wandcontactdozen installeren en verlichting aanleggen. In de praktijk gaat het meestal om een uitbreiding van de bestaande installatie. Als een keuken wordt geïnstalleerd moet er wel eens een stroomaansluiting worden verplaatst. Het is efficiënt als een interieurbouwer dat zelf kan." 

Wie kunnen aan deze training deelnemen? 
“Je kunt individueel inschrijven op de open netwerk training, maar we bieden Basis Elektrotechniek ook aan als incompany training. Dan kunnen we met de werkgever duidelijke leerdoelen afspreken en werken met de materialen van de klant. In de toekomst willen we ook trainingen aanbieden op het gebied van installatievaardigheden van afvoer, water en apparatuur. Uit onderzoek blijkt dat in het werkveld ook daar behoefte aan is.”

Hoe zijn de reacties van de cursisten?
“Die zijn positief. De deelnemers vinden het fijn om repeterend bezig te zijn en daarin begeleiding te krijgen van iemand uit de praktijk. Deze training geeft veel vertrouwen. Voordat medewerkers eraan beginnen geven zij vaak aan dat ze het spannend vinden om met elektriciteit te werken. Logisch. Elektriciteit zie je niet en ruik je niet. En als je het voelt, dan is het te laat.”

Via de links in dit artikel kun je meer lezen over de trainingen van ROVC. Wil je meer weten over hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Zij kunnen meer vertellen over opleidingstrajecten en subsidiemogelijkheden.