News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo ga je om met verandering op je werk

De wereld waarin je leeft staat niet stil. Je vrienden, kinderen, ouders, woonwijk, alles verandert continu en op allerlei gebieden in het leven hebben we te maken met veranderingen. Soms veranderen zaken geleidelijk, soms plotseling of behoorlijk vaak. Al deze veranderingen hebben positieve en negatieve kanten en het is aan jou hoe je ermee om gaat. Uiteraard kan je boosheid, irritatie of frustratie voelen, maar belangrijker is: kun je invloed uitoefenen op de verandering?

Bij veranderingen op het werk is het belangrijk dat je het doel voor ogen blijft houden. Waarom gaan we voor deze verandering? Weet je het antwoord op deze vraag? Zijn de voor- en nadelen afgewogen? Focus je dan als medewerker op de positieve kanten en bekijk hoe je de keerzijde van de medaille in toom kan houden. Wellicht dienen nieuwe mogelijkheden en kansen zich aan.

Niet iedereen is gek op veranderen. Het brengt niet alleen onzekerheid, angst en frustraties met zich mee, ook volgen de veranderingen elkaar vaak te snel op waardoor je stress kunt ervaren. Sommige veranderingen verhogen de werkdruk. Bij het invoeren van sommige vernieuwingen, moet er automatisch bijgeleerd worden. Veranderingen zijn van invloed op de werksfeer en de onderlinge samenwerking. En mensen ervaren verandering vaak als een bedreiging. Ze zijn bang hun taken of baan te verliezen, terwijl dit niet altijd terecht is,

Acceptatie:
Je kunt bij het omgaan met veranderingen, heel bewust 3 geruststellende gedachten bedenken, waarbij je het doel van de verandering voor ogen houdt. Deze positieve gedachten zullen je helpen bij de acceptatie. Denk bijvoorbeeld: ook dit gaat weer voorbij. Sommige veranderingen vind je moeilijk te accepteren. Dat kan. Het helpt echt om te bedenken dat het voorbij gaat; zo zal het niet blijven, het is tijdelijk. De verandering voelt nu niet goed, maar ook dit gevoel zal weer veranderen.

Durf vragen te stellen:
Wat is er onduidelijk bij een verandering? Wil je weten wat de gevolgen zijn? Durf dan vragen te stellen. Dat is heel belangrijk. Met open vragen haal je meer informatie op en kun je gemakkelijker meegaan met de verandering. Denk aan: Wat betekent verandering X voor ons team of voor mijn werk? Waarom deze verandering? Wat is het doel? Het helpt niet om stelling te nemen of vanuit aannames te denken, zoals ‘Ons team staat voor verandering X, dat betekent dan dat wij …’.

Onderzoek jezelf:
Verandering en weerstand gaan vaak hand in hand. Onderzoek voor jezelf waarom je een verandering niet ziet zitten. Waarom wil je de oude situatie vasthouden? Als deze reden duidelijk voor je is, dan kan je dat ook vertalen naar wat je nodig hebt in de nieuwe situatie. Daarover kun je vragen stellen en in gesprek gaan met je leidinggevende.

Wees optimistisch:
Zoals Pipi Langkous al zei “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” Een verandering is niet automatisch negatief. Bekijk welke uitdagingen er voor jou zijn weggelegd binnen een verandering: Wat kan ik wel? Bij veranderingen hebben we de neiging om ons te focussen op zaken waar we geen invloed op hebben, maar dat brengt alleen maar frustratie, stress en machteloosheid teweeg. Steek die energie liever in de zaken die je wel kan beïnvloeden. Het is de kunst om de cruciale en krachtigste vraag te stellen: Wat kan ik nu zelf doen? Waar heb ik invloed op?

En bedenk dat het oude gezegde Als de ene deur dichtgaat, gaat er altijd een andere deur open niet voor niets een waarheid is als een koe. Na elke verandering ontstaat er een nieuwe situatie en gewenning.

Heb je vragen over veranderingen op je werk of wil je meer weten over hoe je lang en gezond aan de slag kan? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

Veranderen doe je zo

Verandering is iets ongebruikelijks waar je zelf geen invloed op ...
Lees meer

E-learning: Fluitend veranderen

Als alles zou kunnen, wat zou je dan veranderen? Het e-book Fluit...
Lees meer