News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

“Zo moet je met elkaar omgaan”

Edwin Bogerd is manager supply chain bij meubelproducent Brafour. Het familiebedrijf is in handen van zijn broer Roel en er werken 21 medewerkers. Edwin krijgt er alle gelegenheid om oprechte aandacht te schenken aan het personeel. Onlangs volgde hij de Harrie Helpt-training waarin deelnemers worden opgeleid tot ‘de ideale collega van mensen met een arbeidsbeperking’. Edwin: “Het zou goed zijn als dit branche breed wordt ingezet.”

Waarom heb je de Harrie Helpt-training gevolgd?
Edwin: “Op een zeker moment kregen we de vraag wat wij doen op het gebied van social return. Die term was toen nog helemaal niet in zwang. Ik dacht dat het ging over afval scheiden of zoiets, maar het gaat erover dat je werkgelegenheid creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik heb toen contact gezocht met Avres, een organisatie die daarin ondersteunt en bemiddelt. Kort daarna is een jongen met autisme bij ons komen werken. Dat verliep minder makkelijk dan verwacht. Omdat ik  geen ervaring met autisme had, wist ik ook niet hoe ik hem goed kon begeleiden. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk besloten dat hij op een andere plek beter tot zijn recht zou komen. Om mensen met een arbeidsbeperking beter te kunnen begeleiden, heeft Avres me de tweedaagse Harrie-training aangeboden. Nu werkt er een dame met andere klachten bij Brafour. Dat gaat hartstikke goed.”

Zag je dat meteen zitten?
“Nee. Ik dacht eerst: dat kost me weer tijd. Maar zo moet je niet denken, want uiteindelijk levert het je ook veel op. Dus ging ik alsnog. Uiteenlopende bedrijven deden mee en er was veel belangstelling, want alle dagen zaten vol.”

Hoe was de training?
“De training is geschreven door CNV Jongeren, samen met de Realisten. Zo noemen mensen met een beperking zichzelf liever. In groepjes van 10 cursisten zijn we begonnen met een gesprek over wat een beperking inhoudt. Daarin ging het er ook over dat veel jongeren tegenwoordig een rugzakje hebben. Die moeten allemaal goed worden begeleid. 
In de training werd veel beeldmateriaal aangeboden. Er was een filmpje over een realist die vertelde welke opleidingen ze had gevolgd en welke ervaring ze had. Toen zij in beeld kwam, bleek dat ze slechtziend was. Zo werd onderstreept dat je moet denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Als leidinggevende moet je bereid zijn het beste uit mensen te halen. Op die manier zorg je er ook voor dat ze bij je willen blijven werken. 
Ik hoopte dat ik in deze training tips & tricks zou krijgen waarmee ik dicht bij mezelf kon blijven. Dat is gebeurd.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt je geleerd?
“Dat je eerlijk moet zijn. Dat klinkt misschien raar. Maar ook tegen mensen met een beperking moet je duidelijk zijn in wat je verwacht en eerlijk zijn in wat de mogelijkheden zijn. Je moet geen medelijden hebben. En als iemand te snel wil, dan mag je ook op de rem trappen. Je kan beter rustig opbouwen. 
HARRIE staat voor: hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk. Die eigenschappen passen ook bij mij. In de training is besproken dat je hulpvaardig moet zijn, zonder kleinerend te doen. Ik vind dat dat niet alleen geldt voor mensen met een arbeidsbeperking. Als ik mijn mensen niet rustig instrueer of hen niet help als dat nodig is, krijg ik geen goede meubels. Als je het plat slaat, dan gaat de training over hoe je met elkaar moet omgaan. Het zou goed zijn als dit branche breed wordt ingezet. Je werkt met elkaar binnen 4 muren, hoe fijn is het dan om een beetje begrip voor elkaar te hebben?
Overigens hebben wij altijd al oog gehad voor het menselijke. Bij ons is het op een natuurlijke manier ingericht. Ik ben vrijgesteld om tijd en energie aan personeel te bieden. Daar is geen discussie over.”

Meer informatie over de Harrie Helpt-training lees je hier. Wist je dat je voor deze training scholingsbudget tot €1.000 kunt aanvragen? Dat geldt overigens ook voor andere vormen van scholing. Je leest meer over de voorwaarden op de site van ECM.