News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo schakel je af na je werkdag

Als je werk en privé in balans wilt houden, helpt het om na je werkdag ‘af te schakelen’. Je sluit je werkdag af en je begint aan je vrije tijd.

Als je werk en privé duidelijk kunt scheiden, geniet je meer van je vrije tijd. Op die manier kun je je beter opladen voor een nieuwe werkdag. De vraag is: hoe doe je dat? 3 tips om af te schakelen.

1. Zorg voor een nuttige werkdag
Na een nuttige werkdag, kun je je werk makkelijker loslaten. Je voelt je voldaan omdat je iets hebt gepresteerd. Is het je niet gelukt om zaken af te ronden of heb je dingen gedaan die je eigenlijk niet wilde doen, dan voel je je onbevredigd. De dingen die je wilde doen, stapelen zich op in je hoofd en vragen ook in je vrije uren de aandacht. Richt je daarom op belangrijke zaken.

2. Laat je werkplek netjes achter
Een belangrijke manier om je werk goed af te sluiten, is door de overgang van werk naar privé duidelijk te markeren. Dat doe je bijvoorbeeld door je werkplek netjes achter te laten. Je ruimt gebruikte materialen op, maar je zorgt er ook voor dat je mailbox is opgeruimd. Zo begin je de elke dag met een schone lei. Als je weet dat je aan het begin van de nieuwe dag dat vervelende mailtje moet versturen, dan kan dat de hele avond door je hoofd spoken.

3. Maak een tussenstop
De overgang van werk naar thuis kan groot zijn. Maak daarom een tussenstop waarin je je zinnen kan verzetten. Ga naar de sportschool, doe boodschappen of bel je moeder onderweg naar huis. Op die manier kom je moeiteloos in een andere mindset.