News Created with Sketch. Geplaatst op:
16-04-2020
.

Veilig samenwerken: zo doe je dat

Vraag jij je ook af hoe je in deze tijd van corona en alle maatregelen veilig samen kunt werken?

Kan je nog wel samen met je collega in een busje naar een montageklus of samen koffie drinken in de kantine? Wat doe je met machines die door meerdere collega’s worden gebruikt? Hoe ga je om met je gereedschap en je PBM’s? Allemaal vragen die bij jou en andere medewerkers in onze branche leven. Omdat er nog geen wetgeving is, volgen we het speciaal opgestelde  protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Hieronder vind je antwoorden op jouw vragen.

Mag ik samen met een collega reizen in een auto of bus?
Dit mag als het echt niet anders te regelen is. Zie de voorwaarden in het protocol. Belangrijk is wel dat je goed ventileert. Rijd dus of met open raam bij mooi weer of gebruik het ventilatiesysteem. Rijd het liefst met 1 vaste collega mee en neem telkens op dezelfde plek plaats. Zorg voor optimale hygiëne door het stuur, de versnellingspook, de deurklinken, het touchscreen etc. regelmatig te desinfecteren met 70% isopropyl alcoholdoekjes. Houd onderling zoveel mogelijk afstand en houd bij in- en uitstappen 1,5 meter aan.

Kan ik nog bij mensen thuis of bij bedrijven werken?
Dit kan. Vraag vooraf wel uitdrukkelijk instemming van mensen die aanwezig zijn voor toegang. Vraag vooraf ook of klanten of huisgenoten/collega’s etc. gezondheidsklachten hebben zoals hoesten, keelpijn, koorts en vraag of zij behoren tot de categorie kwetsbare personen. Wanneer klanten of huisgenoten coronasymptomen hebben of wanneer ze behoren tot een bepaalde risicogroep, dan gelden aanvullende maatregelen en is het verstandig contact op te nemen je leidinggevende. Vraag aan je klant het huis of de ruimte waarin je werkt goed te ventileren. Uiteraard moeten je klanten 1,5 meter afstand houden.

Mogen meerdere mensen op 1 locatie samenwerken?
Dit mag, maar houd wel rekening met elkaar. Bepaal een maximum aantal aanwezigen in de ruimte, zodanig dat 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Houd ook bij het betreden van een ruimte rekening met 1,5 meter afstand.

Mag ik samen met collega’s koffie drinken in de kantine?
Bepaal een maximum aantal aanwezigen in de kantine, zodat de 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Met gespreide lunchtijden of lunch in meerdere ruimtes kan er toch gezamenlijk gegeten worden. Zorg uiteraard dat je goed je handen wast met zeep/ontsmettingsmiddel en gebruik wegwerphanddoeken.

Andere tips om veilig en gezond samen te werken zijn:

  • Deel je gereedschap of je telefoon niet met anderen.
  • Houd je gereedschap, machines, en PBM’s goed schoon door ze te regelmatig te desinfecteren. Maak hier een routine van.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen.
  • Geef andere mensen geen hand.
  • Was regelmatig je handen.
  • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals snotteren, hoesten, keelpijn of koorts.
  • Blijf thuis als je huisgenoten hebt met koorts.
  • Als je niest of hoest, doe dat dan in je elleboogholte.
  • Als je je neus snuit, gebruik dan papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg.